Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Nagyon sajnálom, hogy Balsai István azt a kifejezést használta, hogy nem játszottam nyílt kártyákkal, ugyanis õ tagja az alkotmány-elõkészítõ bizottságnak, és az alkotmány-elõkészítõ bizottságban a Salamon László-féle módosító javaslat megszavazása elõtt, annak vitája során, amit most elmondtam, annak a lényegét ugyanúgy elmondtam. Elmondtam azt is, hogy a Salamon-féle javaslatnak kétféle olvasata van, az hogy a késõbbi törvényre bízza a részletes szabályok megállapítását. Jelenti azt is, hogy a személyi kört is ennek megfelelõen, tehát a személyi részvétel feltételei is ennek megfelelõen határozhatók meg, de van olyan olvasata is, amelyrõl Balsai István beszélt.

Hangsúlyoztuk, hogy azt az elsõ olvasatot tudjuk elfogadni, amelyrõl én a felszólalásomban is említést tettem. Így korrekt, így hangzott el.

A másik. Én nagyon sajnálom, hogy az MDF ugyan részt vesz a választójogi törvény elõkészítését elõkészítõ bizottságban, ennek ellenére úgy tûnik, hogy Balsai Istvánnak nem volt ismerete arról, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége részérõl egy teljes választójogi koncepció-javaslatot terjesztettünk elõ, amelyet az Országos Választási Iroda a számításaival is alátámasztott. Ez a koncepció megõrzi az egyéni körzeteket, én sem tettem egy szóval sem említést arról, hogy az egyéni körzetek hosszú hagyományát meg szeretnénk változtatni, és számol azzal is, hogy a területi listák megmaradnának, mindössze a koncepciónak a lényege az, hogy ha választói, pártokra leadott szavazatoknak megfelelõ támogatottságot nagyobb mértékben arányosítja, nagyobb mértékben összhangba hozza a parlamenti összetétellel. Tehát ez egy arányosítási koncepció, és szó nincs ebben arról, hogy az egyéni körzeteket meg szerettük volna szüntetni.

Az pedig, hogy a kormány ebben a kérdésben nem nyilatkozott; dehogynem nyilatkozott, éppen arról nyilatkozott, hogy mivel az Országgyûlésen belül folynak ezek a hétpárti tárgyalások, párhuzamos munkát - éppen ezért - a választójogi törvény elõkészítése során nem kíván végezni, és megbízik abban, hogy ez a hétpárti tárgyalássorozat eredményre fog vezetni. (Elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ lejártát.)

Én úgy gondolom, hogy ezek az információk hozzátartoznak a korrekt tájékoztatáshoz, és Balsai István felszólalásának az értékeléséhez ezekre szükség van. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage