Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Ha ez így lenne, ahogy Toller László képviselõ úr az imént elmondotta, akkor vajon miért biztosított volna ennek a vitának az elején, az általános vita elején egyórás - ha jól emlékszem - expozé jellegû felszólalást a kormány részére, nevezetesen Vastagh Pál igazságügy-miniszter úr részére. Ez a folyamat, amelyben a kormánynak nincsen szerepe, s akinek nincsen szerepe, az vezérszónokként, mindenki mást megelõzve - Gál Zoltánt követõleg -, vajon akkor miért ilyen kiemelt helyen szól hozzá? És vajon miért fog akkor hozzászólni majd a vita végén, ugyancsak a kormány képviseletében az igazságügy-miniszter, összefoglalva, hogy mi a kormány véleménye a lezajlott általános és részletes vitáról, mit javasol a módosítással kapcsolatban? Hogyan tud majd - õszintén kérdezem - különbözõ véleményeket formálni, hogyha ilyen tüntetõleg távol marad õ, mint legilletékesebb, aki - most idõközben megérkezett államtitkára útján most, a mai napon - jelen van, de ilyen közvetett módon? Hogyan tud majd ennek az alkotmányozási folyamatnak a kormány illetékes tagjaként valóban gazdája lenni?

Én nagyon szeretném, ha Toller László képviselõtársam nem mondana olyanokat, amelyek mögött a kormány részvételét és eddigi szereplését illetõen más tények vannak, hiszen a bizottságban állandóan képviselteti magát a kormány, az igazságügy-miniszter - csak az igazságügy-miniszter - szakértõkkel, szakvéleményekkel, másokkal.

Ne tegyen úgy a kormány, tisztelt képviselõtársam, és ne segítse ön a kormányt ebben a folyamatban ahhoz a szerephez, hogy mossa a kezeit, ami itt az alkotmányozással történik. Nem errõl van szó, tisztelt képviselõtársam. A kormánynak igenis aktív szerepe van és kell, hogy legyen ebben a folyamatban.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage