Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Hegyi Gyula felszólalásának két elemére szeretnék reagálni. Mind a kettõben félreértést szeretnék eloszlatni.

Az egyik: az az arányosítási rendszer, amelyet a hétpárti bizottság tárgyal, és amelyet a Szabad Demokraták Szövetsége részérõl terjesztettünk elõ, semmilyen formában nem veszélyezteti a biztonságot. Két választás eredményei alapján bizonyítja, hogy a kormányzáshoz szükséges többség mindkét esetben meglett volna ilyen rendszerben is, csak a mandátumok belsõ arányai változtak volna ebben az esetben.

A másik: ugyancsak ez a koncepció semmilyen formában nem módosít az egyéni választások rendszerén. Én nagyon rosszízûnek éreztem azt a felszólalást, amely úgy gondolta, hogy mert valakit nem választottak meg egyéniben, azért kéne módosítani - nem, elnézést, ez még Balsai István részérõl hangzott el -, éppen azért kéne módosítani a rendszeren. Nem ezért kellene, ez nem érinti az egész koncepciót, csak a listás mandátumok elosztásán változtatna.

Ami pedig az én személyes véleményemet illeti, ha már Balsai István ezt annak idején szóba hozta, meg kell mondanom, én nem konkrét személyre gondoltam. Én nagyon sajnálok néhány olyan MDF-es és kitûnõ, bizonyított képességû és teljesítményû képviselõt is, aki azért nem került be, mert a pártszimpátiák az egyéni körzetekben más irányban húztak '94-ben, mint '90- ben.

Én nagyon örültem volna, hogyha itt vannak és a tehetségükkel gazdagították volna a parlamenti munkát, de nincsenek itt. De ezt ez a szisztéma nem oldaná meg. Mindössze arról van szó, hogy arányosabbá válna a parlamenti képviselet. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage