Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Igen. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! A Kereszténydemokrata Néppárt benyújtott egy módosító javaslatot dr. Gáspár Miklós, dr. Isépy Tamás, dr. Rubovszky György és a nevemmel, kérve, hogy az Országgyûlés fogadja el, hogy a magyar nép közvetlenül választhassa végre a köztársasági elnököt. Indokolást is beadtunk, amelyben próbáltuk megértetni, hogy a magyar alkotmányfejlõdésnek a szellemével az függ össze és az következik, hogy a nép közvetlenül válassza.

Ha visszamegyünk a Szent István fehérvári törvénynapjaira, ott is lényegében találkozik elõször a nép a király személyes megjelenésével, és ha világos, a monarchiában nem is lehetett választani, de a kapcsolat mindig azt jelentette, hogy a nép maga közvetlenül fordul a panaszaival vagy kér orvoslást a mindenkori uralkodótól.

A magyar alkotmány kifejezi nagyon hangzatosan, hogy minden hatalom a népé. Csak pont azt veszik el tõle, ami egyik legfontosabb joga volna, hogy maga végre - ismételten mondom - válassza meg a köztársasági elnökét. Azért mondom, hogy végre, mert elhangzott már ebben a Házban, hogy mi ezeregyszáz év alatt csak egyetlenegyszer választottunk, a Duna jegén Mátyás királyt, és azóta se jutottunk el idáig.

A közvetlen választásnak azonban van egy másik jelentõs értéke, hogy a nép magáénak érzi a köztársasági elnököt a többségi döntésével, nem pedig azzal, hogy bizonyos politikai játékoknak az eredményeképpen jön létre, mert akármennyire is próbáljuk az igazságot - szabad mellétenni -, mégis az az igazság, hogy amikor egy vagy két, vagy három párt tárgyal egy személyrõl, az mindig egy alku tárgya, ami elhangzott ebben a parlamentben. Az a köztársasági elnök, akit a nép választ, annak egyedül egy felelõssége van: a néppel szemben a közérdeket szolgálni. Nem azt mondom, hogy a köztársasági elnökünk nem szolgálja a közérdeket, de kétségtelen van egy lojalitás azokhoz, akik õt kijelölték és megválasztották. Ez az, amit a Kereszténydemokrata Néppárt szeretne egyszer és mindenkorra a javaslatunkkal is meggyõzni, amennyire lehet, akik még ez ellen vannak, hogy adjuk oda a népnek ezt a jogot.

Azok a felfogások, hogy akkor prezidenciális jogkör, s egyéb jogkör, akkor másnak kell lenni, ezek mind-mind súlytalanok azért, mert az a köztársasági elnök, akinek joga van bármelyik törvényt az Alkotmánybírósághoz átküldeni, annak olyan hatalma van és olyan lehetõsége, hogy meg tudja bénítani a törvényhozásnak a munkáját. Ha figyeljük a köztársasági elnökünk mûködését, kétségtelen, hogy alakulnia kell bizonyos fokig a hatalomhoz azért, mert lényegében ez a lojalitás kötelezi õt erre. Mi, a Kereszténydemokrata Néppárt, azért szeretnénk, ha ezt elfogadnánk, mert az alkotmányunkban úgy is elég szûkítés van, most nem megyek vissza, a külföldi állampolgárokat valahogyan áttörtük, a szociális jogokra, egyéb kérdésekre. De végre nyíljon meg a lehetõség arra, pláne honfoglalásunk 1100 éves évfordulójában, hogy a nép maga választhasson. Ha maga választja az országgyûlési képviselõt, az önkormányzati képviselõt, a polgármestereket, nincs logikus érv arra, hogy miért ne választhassa a köztársasági elnökét.

(12.50)

A Kereszténydemokrata Néppárt tehát kéri, hogy a holnapi alkotmány- elõkészítõ bizottság ülésén, hogy ismét fontolják meg azok. akik a kérdést nem támogatják, hogy az alkotmányunk akkor lenne demokratikus - legalábbis ebben a részében - s akkor lenne fejlõdõ, ha Magyarországon is végre eleget tennénk az alkotmány elõírásának, hogyha minden hatalom a népé, akkor legyen hatalma a köztársasági elnököt megválasztani. Köszönöm. (Taps a jobb oldali padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage