Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Persze, ha végiggondolja történelmi ismereteit, akkor Balsai István képviselõtársam is tudja, hogy nem a Tanácsköztársaság népbiztosa mondta, hogy nem kíván katonákat látni, hanem Lindner Béla, az õszirózsás forradalom volt honvédelmi vagy hadügyminisztere és a források szerint úgy értette, hogy nem akar az utcán csellengõ felesleges katonákat látni, de hát szándékait utólag már nem tudjuk megítélni. Ettõl függetlenül egyébként egyetértek mind Salamon László, mind Balsai István képviselõtársam azon felvetésével, hogy itt valóban olyan hírek terjedtek el a médiában, amelyek nyilván nem pontosan fejezték ki a módosító indítvány benyújtóinak szándékát. Bár errõl õk fognak nyilatkozni.

Én azt hiszem, hogy általában egy olyan nagyon fontos kérdés, mint az általános hadkötelezettség kérdése, igen rossz, igen szerencsétlen lenne egyik napról a másikra egy mégiscsak zárt bizottságban, nevezetesen egy alkotmány- elõkészítõ bizottságban bármilyen módon megszüntetni. Az általános hadkötelezettség kérdésérõl érdemes fontos komoly társadalmi vitákat folytatni. Nyilván mindkét oldalnak vannak megfontolandó érvei.

Valamennyi demokratikus országban vitatkoznak errõl a kérdésrõl. A látszatát is el kellene azonban kerülni, hogy Magyarországon errõl valamifajta zárt kamarillapolitizálással születik döntés.

Egyébként megfontolva mindazokat a józan érveket, amelyek az általános hadkötelezettség eltörlése mellett szólnak, másként persze felmerül az az érv is, hogy elsõsorban azokban az országokban van hivatásos vagy zsoldoshadsereg, ahol huzamosan nagy a munkanélküliség és elsõsorban, ha nem is a tiszteket, ha nem is a tábornokokat és tábornokjelölteket, de mondjuk a private soldier- eket, az egyszerû katonákat, vagy a magyar kifejezéssel élve a honvédokat, elsõsorban a munkanélküliek seregébõl verbuválják az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, más országokban, úgyhogy szociális szempontból is alaposan meg kell fontolni ezt a felvetést. Mondom lehet, hogy helyes, lehet, hogy nem helyes, de egy komoly társadalmi vita után érdemes csak errõl döntenünk. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage