Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Szigethy képviselõ úr! A helyzet az, hogy a törvény soha nem az, amit az alkotói gondolnak, hanem ami le van írva. Az alkotmánykoncepció sem az, amit önök gondolnak, hanem az, ami le van írva.

Nézzük, hogy mi van leírva ebben a részében az alkotmánykoncepciónak. Eddig az szerepelt, hogy az ország területén élõ magyar állampolgárokra terjed ki ez a kötelezettség, ezt ez a javaslat megváltoztatta minden magyar állampolgárra. Eddig az szerepelt, hogy a magyar férfi állampolgároknak van általános hadkötelezettsége. Ebben az új változatban ez a szó, hogy férfi állampolgár, nem szerepel. Szerepel viszont változatlanul az, hogy magyar állampolgár, hangsúlyozom, nem jelzi azt ez az indítvány, hogy hol élõ, ehhez képest bárhol élõ és bármilyen nemû magyar állampolgár.

Tartalmazza ez a javaslat azt, hogy az állampolgárok személyes honvédelmi kötelezettségeit és a katonai szolgálat alól lelkiismereti és egyéb okból történõ felmentés rendjét törvény szabályozza. Ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgárokat, lakjanak Magyarországon vagy külföldön, legyenek nõk vagy férfiak, katonai szolgálati kötelezettség terheli, mert törvény csak az alól adhat felmentést, vagy az alól való felmentés rendjét szabályozhatja, ami van.

Ami nincs, az alól nem lehet felmentést adni, ez a javaslat, igenis, a sorkatonai szolgálatot változatlanul kötelezõvé teszi, és ha ez lesz az alkotmánykoncepció, és ez kerül az alkotmányba, akkor egészen biztos, hogy lehet kiegészítõ hadsereget szervezni, de a hadkötelezettséget megszüntetni nem.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage