Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az ügyészség államszervezetben elfoglalt helyét illetõen a Kereszténydemokrata Néppárt is nyújtott be módosító indítványt. Eszerint az alkotmányban szabályoznia kell az ügyészségnek az államszervezetben elfoglalt helyét, és a legfõbb ügyész jogállását. A legfõbb ügyészt a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, és menti fel. Az ügyészséget a legfõbb ügyészen keresztül az igazságügy-miniszter irányítja. Az ügyészség államszervezeten belüli alkotmányos pozíciója a folyamatos alkotmányozásban mozdulatlan, sajnos õrzi a lenini hagyományokat, és ezen nem kíván változtatni a mostani alkotmánykoncepció sem.

Véleményünk szerint az ügyészség esetében nagy szükség van a funkciókörök átgondolására, a már mûködõ jogvédõ szervekkel párhuzamos hatáskörök, például az általános felügyelet megszüntetésére. Az ügyészség - a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint - a fõ feladatát tekintve az egységes igazságszolgáltatás része, és nem képez önálló hatalmi ágat, mint a jelenlegi modellben, amelyben a legfõbb ügyész politikai felelõsséget visel a parlament elõtt.

(17.00)

A tisztítottabb feladatkörû és egyértelmûen az igazságszolgáltatás részeként felfogott ügyészségnek az államszervezet egészében elfoglalt helye nem a parlament, hanem az igazságügyi kormányzat mellett jelölhetõ ki, függetlenségének garantálásával egyidejûleg.

Az ügyészség reformját eddig politikai megfontolások vetették el. A KDNP álláspontja szerint célszerû lenne visszatérni az európai és a magyar közjogi hagyományokhoz. Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage