Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (független): Köszönöm a szót, elnök úr. A 348., 350. javaslatom indokolása érdekében kértem szót.

A 348. számú javaslat egy szerkezeti javaslat. Arra irányul, hogy a VI. részbõl, a VI. résznek a címe: az "Alkotmányvédelem" változzék meg. Ebbõl a részbõl az Alkotmánybíróságra és az állampolgári jogok országgyûlési biztosára vonatkozó fejezetek kerüljenek áthelyezésre az V. részhez, az államhoz, és a maradvány témakör a 3. fejezet képezze a VI. rész megmaradó részét, "Alkotmány megváltoztatása" címmel.

E szerkezeti módosító javaslat elõterjesztésére szakértõi vélemények, illetve az Alkotmánybíróság észrevétele indított. Ezek egybehangzóan kifejtik azt a helyes és valós tényt, hogy ha az alkotmányban szerepel "Állam" címszóval egy olyan rész, amely összes állami szervet magában foglalja, sõt, magában foglalja azon önkormányzatokat is, amik tudjuk, hogy Janus-arcúak jellegüket tekintve, de a szó esszenciális értelmében nem igazán tekinthetõk állami szerveknek, akkor e körbõl indokolatlan külön kezelni az Alkotmánybíróságot, amely szintén állami szerv. Állami szervnek tekintendõ továbbá az állampolgári jogok országgyûlési biztosa is. Tehát ezeknek is "Az állam" elnevezés alatti IV. részben, bocsánat V. részben van a megfelelõ helyük.

Gyakorlatilag ennyi szól e javaslat indoklása mellett. Még egyszer mondom, jogtudósok észrevételein, az Alkotmánybíróság észrevételein alapul. Még annyi észrevételt továbbítanék a véleményt nyilvánítók által elhangzottak közül, hogy magát ezt az "alkotmányvédelem" kifejezést sem tartják igazán szerencsésnek. Kifejtették azt, hogy az Alkotmánybíróság nem az alkotmány védelmét látja el, hanem az Országgyûlés és természetesen más szervek normatív tevékenységének az alkotmányossági kontrollját biztosítják.

Még kevésbé lehet beszélni alkotmányvédelemrõl az ombudsmanok esetében, hiszen azoknak a feladata éppenséggel ugye, ha jól idézem az állampolgári jogok biztosáról szóló törvényt: "a visszásságok nem feltétlenül a jogsértések, hanem az esetleg azt is átfogó, de azon túlmenõ visszásságoknak az üldözése." Én úgy gondolom, hogyha nyitottak akarunk lenni az észrevételekre, amik kívülrõl jönnek, és ezek úgy érzem olyan észrevételek, amik megfontolást igényelnek, akkor nem mehetünk el mögöttük. Tehát ezért én javaslom és indítványozom az alkotmány szerkezetének ilyen értelmû módosítását.

(17.20)

A másik az 350-es javaslat, e tekintetben szeretnék utalni arra, hogy a tegnapi napon - most meg nem mondom fejbõl hirtelen a számát - gyakorlatilag ugyanezzel a problémával a "Jogi normák" címû részben foglalkoztam. Ott elmondtam az indokokat, ugyanez vonatkozik ide. Én azt hiszem, az a helyes eljárás, képviselõtársaim, bizonyára él bennük, képviselõtársaimmal a tegnap elmondottak és az általam akkor megemlített összes érv és indok, megkímélem idejüket, és kérem, hogy azt tekintsék e módosító javaslat indokának is, és ezekre tekintettel támogassák azt a bizottságban, illetve a szavazások során. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage