Nádori László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Páva Zoltán 162. módosító indítványa - és társai, nem sorolom föl, mert majdnem egy tucat, tehát annyira egyetértenek vele -, veszélyesnek tartom ezt a javaslatot, mely javasolja elhagyni a 33. § 2. pontjában a szerencsejáték szervezésérõl szóló többször módosított 1991. évi 34. törvény 3. § (3) bekezdése alapján az OTSH tulajdonosi felügyelete mellett szervezett szerencsejátékokból származó adózott eredményt.

Valószínû azért, mert a Telebingó megszûnt. Na de mi van akkor, ha lesz helyette? Miért vesszük ki ezt a törvényhelyet? Miért vesszük ki ezt a lehetõséget? Hagyjuk benne, és majd a kormány eldönti, hogy ezen a helyen, ezen a törvényhelyen mit tesz helyébe.

Tehát én meggondolnám, hogy ezt kivenném a törvénybõl. Ez egy lehetõség, ez egy forrás. Hogy pillanatnyilag nincs mögötte semmi, az nem jelenti azt, hogy esetleg utána lesz. Tehát az a javaslatom, hogy gondoljátok át. Gondolják át, képviselõtársaim, hogy mi legyen ezzel a javaslattal!

Amit még szeretnék ezzel kapcsolatban elmondani, az az, hogy nagy vita volt a pénzügyi források, anyagi háttér megteremtésével kapcsolatban. Az igények nagyon határozottan megfogalmazódtak. Nekem az a benyomásom, hogy inkoherencia tapasztalható a különbözõ javaslatok között, pénzügyi javaslatok között. Ezt mindenképpen még egyszer jól át kell gondolni, nehogy az átfedések, ellentmondások gyengítsék azt a lehetõséget, hogy a kormány egy jól körülírt igény mellé le tudja tenni a voksát.

Egyébként én is nagyon támogatnám ezt a gondolatot, hogy kapjon támogatást a sport. Egyetértek Avarkeszi Dezsõvel, aki idézte az egyik ilyen elõadásomat. Valójában még az elõzõ ciklusban azt szerettem volna bemutatni, amikor az egészségügyi önkormányzatról az ifjúsági sportra javasoltam pénzt, hogy vajon milyen faktorok hatnak leginkább az egészségre.

Egyértelmûen kiderült, hogy a testedzés, testmozgás életmódszervezõ hatása a legértékesebb faktor, és akkor, elõször és utoljára a parlament szavazótáblájára a mûszakiak segítségével ezeket az arányokat meg a különbözõ országokban lévõ tapasztalatokat felvetítették. Elõször és utoljára, mert utána az elnök úr hát megtiltotta, jogosan, én is elismerem. De ez gyakorlat, egyébként a különbözõ országok parlamentjében, inkább táblákon.

Tehát akkor szerettem volna ezt bebizonyítani, és most innen kérem a kormányt, illetve a kormány felé - látom, a költségvetési bizottság részérõl itt van Keller László -, hogy valójában nagyon jogos igény ez. Nagyon jogos igény, amikor megnézzük, hogy milyen fizikai állapotban vannak a fiatalok, az idõsebbekrõl nem is beszélek.

Gyakorlatilag a nõk harmincéves kor után nem végeznek semmiféle fizikai testedzést, ezrelékben fejezhetõ ki. Az egyik orvosi egyetemen a hatodéves orvostanhallgatók 0,5 százaléka sportol, volt tagja sportegyesületnek. Ez elfogadhatatlan. Természetesen szemléleti kérdés is, de feltételi kérdés is ez.

Tehát én még egyszer szeretném egyrészt mérsékletre inteni a kollegáimat, a képviselõkollégáimat, hogy teremtsenek koherenciát, teremtsék meg a jól körülírt kérést a pénzügyi kormányzat felé, nyilván a realitások alapján, s utána tudunk keményen érvelni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage