Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nehéz helyzetbe kerül az, aki a sportcélú ingatlanok tulajdoni viszonyait át akarja tekinteni, illetve a tulajdoni viszonyok rendezését magára vállalja. E tekintetben ez a Ház is maradandót tud alkotni, egyért, mert 1990-ben a sportcélú ingatlanok kezelõi jogának felfüggesztése, illetve az ingatlanok kezelõi jogának az akkori zárolt állami vagyont kezelõ intézet részére történõ biztosítása és az ingyenes használat megfogalmazása olyan jogi helyzetet teremtett, amely gyakorlatilag a sporttal foglalkozó szervezetek mûködését alapvetõen megkérdõjelezte, és rengeteg problémát okozott számukra az, hogy a létesítményeiket nem úgy tudták használni és hasznosítani, ahogy egy piacgazdaság követelményének meg kell hogy feleljen.

Én úgy gondolom, hogy a tulajdonviszonyok rendezésének a centruma az helyes. És mivel összefügg a valamennyi e körbe tartozó módosító indítvány, ezekrõl röviden egy-két szót.

Alapvetõen helyesnek tartjuk azt, hogy a sportegyesületek kapják azt a tulajdont, amelyrõl tevõlegesen, történeti idõk óta, már a legtöbbje még a

háború elõtti idõbõl származó módon gondoskodott, maga szerezte a tulajdonát, jogfolytonosan gyakorolta ezt a tulajdont, és megpróbált a mindenkori pénzügyi és piaci eszközökkel élve fejleszteni, jobb körülményeket teremteni saját magának.

Ez igaz általában azokra a sportlétesítményekre, amelyek klasszikus sportágak gazdái voltak, s ezeket a klasszikus sportágakat - én úgy gondolom, hogy - tisztességgel ûzték, olyannyira, hogy a világban a becsületünknek az egyik záloga a sport lett.

Van azonban ennek a rendezésnek egy olyan sarkalatos pontja, amely az úgynevezett volt MHSZ tulajdonához vagy kezelõi jogához kötõdik, ez pedig a lõterek és a polgári célokat szolgáló, polgári légi forgalmi célokat is szolgáló repülõterek sorsa. Minthogy ezeknek az ingatlanoknak a kezelõi jogát is ugyanazzal a törvénnyel függesztették föl, mint akármelyik kisegyesületét, mint egy teniszpályáét vagy egy labdarúgópályáét, elég kaotikus helyzet keletkezett. Egyrészt a sportcélú repülés jóformán finanszírozhatatlanná vált, más oldalról pedig azok az önkormányzatok, amelyeknek a területén fekszik ez a tulajdon, abba a sajátos helyzetbe kerültek, hogy a polgári légi forgalom fejlesztésére helyi légi forgalom fejlesztésére, vagy a nemzetközi vérkeringésbe történõ bekapcsolódásra tulajdon híján nem volt módunk.

Ezért fogalmaztuk meg képviselõtársaimmal azt a módosító indítványt, amely a sportegyesületek tulajdonviszonyainak rendezésétõl némileg eltérõ módon kívánja rendezni e sportcélú ingatlanok sorsát, amely annyit jelentene, hogy a törvény általános szabályaitól eltérõen a polgári légi forgalmi célokat is szolgáló repülõtereket, amelyeken természetesen legtöbb esetben sportcélú tevékenység is folyik, alapvetõen az ingatlan fekvése szerinti önkormányzatok tulajdonába kívánjuk adni. Amennyiben nem kívánnak ezzel a tulajdonbavétellel élni, ez esetben pedig a megyei önkormányzat és a fõvárosi kerületi önkormányzatok tulajdonába kerülnének ezek az ingatlanok.

Ugyanakkor nem zárnánk ki, hogy amennyiben az önkormányzatok nem tartanak igényt ezekre az ingatlanokra, gondolunk itt elsõsorban a kisebb sportcélú és kifejezetten sportcélú repülõterekre, ez esetben a sportszervezetek kaphassák tulajdonba e repülõtereket.

Sajátos helyzet az, hogy a polgári légi forgalmi célokat is szolgáló és jelenleg állami kezelésben lévõ repülõterek sorsát a kistelepülések fekvése határozza meg, ugyanakkor általában városi, nagyvárosi célokat vagy regionális célokat szolgálnak ezek a polgári repülõterek mind a mai napig, teljesen természetesen a saját fejlettségük szintjén.

Azért, hogy a fejlesztést lehetõvé tegyük, ugyanakkor pedig az önkormányzatok együttmûködésével történhessék ez a fejlesztés, olyan kapcsolódó módosító indítványt nyújtottunk be képviselõtársainkkal, amely lehetõvé teszi, hogy több települési önkormányzat együttesen kérje közös tulajdonba ezeket a repülõtereket, lõtereket, és ez esetben ennek megfelelõen történne - megállapodások alapján - a közös tulajdonbaadás.

Én úgy ítélem, hogy az ilyen jellegû társulások közösségi társulások, valamennyi önkormányzat, a repülést nézõ sportszervezetek is érdekeltek abban, hogy ilyen irányú rendezés történjék, és ezért a kapcsolódó módosító indítvány támogatására szeretném felkérni a kormányt és a tisztelt bizottságokat, hisz a módosító indítványunk alapjait két bizottság támogatta, és ismert, miszerint a kormány csak a további finomítások miatt, illetve hiánya miatt nem támogatta ezt a javaslatot. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage