Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A Fidesz- Magyar Polgári Párt megkülönböztetett figyelmet szentelt és szentel az ország biztonságát garantáló külbiztonsági és védelmi politika alakulására. A Horn- kormány meghirdetett programjában, majd az elmúlt közel két év alatt folyamatosan ígérte az átfogó biztonság- és védelempolitikai koncepciót, a fegyveres erõk és rendvédelmi szervek haderõreformját. A szakértõi kormány félideje alatt ígéretei jó részét nem teljesítette, különösen nem a fegyveres erõk reformja területén, s hiábavalóak voltak az ellenzék folyamatos javaslatai.

A Horn-kormány ahelyett, hogy kidolgozta volna a parlamenti pártok konszenzusán alapuló haderõreformot, megszerezte volna a társadalom támogatottságát, helyette átgondolatlan látszattevékenységekkel gyorsított ütemben szétverte a fegyveres erõk humán kapacitását, vagyis a jól képzett, fõiskolát, akadémiát, egyetemet végzett és nyelveket beszélõ hivatásosok tömege hagyta el és hagyja még ma is el a pályát. Átfogó koncepció és hosszú távú fejlesztési program nélkül hagyta, hogy a meglevõ infrastruktúra tovább romoljék, ezzel több tízmilliárdos veszteséget okozott és okoz a nemzeti vagyonban. A kormány felelõs miniszterének félreértelmezett image- tevékenységével megfosztotta a társadalmat attól, hogy érzékelje a biztonságra leselkedõ veszélyforrásokat és az adózó polgár megértse az áldozatvállalások értelmét. A kormány ez irányú tevékenysége, mint sok más területen is, nemcsak átgondolatlan, koncepciótlan, hanem alkotmány- és sok esetben törvénysértõ.

Tisztelt Képviselõtársaim! A szakértõ kormány említett tevékenységével katasztrófahelyzetet teremtett, a haderõ-átalakítás pedig csõdöt mondott. Ezt a munkát a kormánynak az a minisztere irányítja, akit a kormányfõ mint a legjobb miniszterét nemcsak megvédte, de még meg is dicsérte, hogy munkáját milyen jól végzi. Az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi az õ munkája.

Az ipari és kereskedelmi miniszter a Fidesz kérdésére válaszolva '94 novemberétõl hadiipari cselekvési programot ígért. Ilyen még a mai napig sincsen. A pénzügyminiszter '94 õszén a Fidesz kérdésére válaszolva a védelmi kiadások reálértékének megõrzését ígérte, ez volt a kormányprogramban is, ebbõl sem lett semmi.

A miniszterelnök úr, amikor a védelemmel kapcsolatban kérdeztük és interpelláltunk, mindig azt válaszolja, hogy nincs pénz. Valóban nincs pénz, ami meg van, azt nem arra használja a szakértõi kormány, amire az adófizetõ polgár elvárná.

Nézzünk is egy kis áttekintést. Pilótáink nem repülnek, mert nincs pénz, de T-72-es harckocsikra van, körülbelül 3 milliárd. A rendõröknek, határõröknek nincs pénz modern kommunikációs eszközre, korszerû jármûvekre, üzemanyagra, de van az állami vezetõknek és munkatársaiknak sokmilliós szuper személygépkocsikra, miközben a rendõr Zsigulival üldözi a BMW-s bûnözõt és látjelekkel jelez kollégájának a segítségért.

A hivatásos állomány illetményének növelésére nincs pénz, de rossz intézkedéseknek a végrehajtására, mint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség parancsnoka szétválasztására, vagy a békekiképzõ központ létrehozására, majd felszámolására, a határõrségen belül mini hadseregnek a kialakítására, központi nyomozóhivatal létrehozására és sok más egyébre van pénz.

Mindezekbõl érzékelhetõ, hogy a Horn-kormány biztonság- és védelempolitikai céljai és valóságos tevékenysége nincsenek egymással beszélõ viszonyban. Az ország biztonságát, régiónk stabilitását, az euroatlanti integráció gyakorlati megvalósulását a Horn-kormány nem kezeli súlyának megfelelõen. Gyakorlati lépései csak rövid távúak, egyoldalúan csökkentés-orientáltak, visszafordíthatatlan szellemi és anyagi károkat okoznak, és nem szolgálják az ország és a nemzet érdekeit.

A kormány sorozatos kudarca miatt a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselõcsoportja hétpárti tárgyalásokat javasol annak érdekében, hogy egy konszenzuson alapuló, átfogó haderõreform-koncepció kidolgozására kerüljön sor, és azt fogadja el a parlament. Ezt - kellõen kimunkálva - a társadalmi támogatottságnak a biztosítása mellett lehetne végrehajtani. Ez ma nemzeti érdekünk, tisztelt képviselõtársaim, amelyet egyetlen kormány dilettáns tevékenysége sem veszélyeztethet. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage