Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Különös ajándékot kapott az alkalmazottak széles tábora a kormánytól a múlt héten. Ugyanis napvilágra került egy hír, amit értékelni nagyon nem is lehet, mert a számok sem egyformák, az érintettek kara sem ugyanaz, de mindenesetre arról szól a hír, hogy 42 ezer embert el kell bocsátani az alkalmazotti karból. Más hírek 23 ezerrõl szólnak, mások 24 ezerrõl, gondolom, a kormány erre majd tud választ adni. Úgy tûnik, beérik a kormány gazdaságszûkítõ politikája és folyamatosan elvesztik állásukat azok, akik az állam bevételeibõl élnek.

Eddig sem látszott teljesen nyugdíjas állásnak alkalmazottnak lenni, de úgy látszik, ezután még kevésbé. A kormány megfenyegetett mindenkit, akit megfenyegethetett, sõt azokat is megfenyegette, akiket nem fenyegethetett volna meg, de mivel az õt alkalmazók állami pénzeket, állami juttatásokat kapnak, ebbõl adódóan az õ állásuk is veszélybe került.

Csak emlékeztetõül néhány hírt az elmúlt fél évbõl szeretnék felidézni, mert nem most kezdõdött ez a bizonyos fenyegetés. Tömeges elbocsátás fenyegeti az orvosegyetemet, szólt a hír. Elbocsátástól tartanak az ELTE-n, 10 ezer pedagógus elbocsátása várható. Õsztõl kórházi elbocsátások várhatók. Kórház- és rendelõintézet-bezárások várhatók. Nagy elbocsátások a bankoknál, elbocsátások várhatók a BKV-nél, 5000 ember veszíti el állását. Kisebb, ütõképesebb hadsereg - errõl Szájer képviselõtársam az imént szólt -, több mint 10 ezer ember elbocsátásáról van szó. Átszervezik a rendõrséget.

Egy újságból szeretnék - természetesen nem kormánnyal szembenálló, hanem erõsen kormánypárti újságból - idézni, hogy érezzék képviselõtársaim, hogy mirõl is van szó. "Bár március végén letelt a köztisztviselõi létszám 10 százalékos csökkentésére megszabott határidõ, a leépítés nem következett be. Az államtitkárok megtárgyalják, honnan keríthetõ elõ az a 4 milliárd forint, ami a leépítés végkielégítéséhez szükséges". És még egy ugyanebbõl a cikkbõl: "a tavalyi 15 százalékos létszámcsökkentés 6 milliárdba került és 2 milliárdot hozott." Tehát 4 milliárd mínusszal zárta a kormány ezt a bizonyos leépítést. Erre jött rá az a bizonyos 1105/95. számú kormányhatározat, ami a területi államigazgatási szervek reformját irányozta elõ, konkrét határidõkkel. A konkrét határidõ pedig úgy szólott, hogy az átszervezés június 30-ára befejezõdik. Természetesen semmi nem fejezõdött be - mondhatnám el sem kezdõdött -, ugyanis tart a vita arról, hogy ez a bizonyos megyei közigazgatási átszervezés egyáltalán milyen legyen.

Jogosan teszi fel a kérdést egyik levélíróm - szó szerint idézem -: "Tudják-e ezek egyáltalán, hogy mit csinálnak, vagy szándékos az általános elbizonytalanítás? Teljesen szétverik a közigazgatást." A kérdésre természetesen nem nekem kell válaszolni, ezt kormánypárti oldalról kell megválaszolni, de el kell mondanom, hogy ilyen koncepciótlan folyamatok teljesen elbizonytalanítják a közigazgatást, oktatást, egészségügyet, önkormányzatot, tehát magát az országot teszik mûködésképtelenné. Az alkalmazottak eddig is kénytelenek voltak elviselni bizonyos terheket, tavaly 12 százalékos, az idén elsõ negyedévben 9 százalékos reálbércsökkenést. Most viszont állásukban fenyegetettek. Nemcsak 42 ezren, hanem mindannyian, ugyanis úgy mennek el nyárra, hogy lehet hogy õsszel nem lesz állásuk. Lehet, hogy kevesebb emberrel is megoldható Magyarországon a közigazgatás, de semmiképpen nem történhet úgy, ahogy történik. Hogy miniszterelnök úr egy népgyûlésen bejelenti, hogy ezt és ezt fogja a kormány csinálni, utána hónapokig vitatják, cáfolják kormányzati képviselõk, tisztségviselõk (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), majd utána a legrosszabb esetleg, hogy megvalósítják. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage