Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az, amirõl az elõbb napirend elõtt képviselõtársunk szólt, igen fontos - bízvást mondom, országos jelentõségû kérdés -, most amikor a Ház lassan a következõ hetekben befejezi munkáját és nyári szabadságát elkezdi, akkor gyakorlatilag átadja a terepet a kormánynak, amikor a kormány elõkészíti a jövõ évi költségvetést. Fontos hangsúlyozni, hogy az eddig napvilágot látott adatok riasztóak, és bizony a köztisztviselõi, közalkalmazotti kar lényeges elbizonytalanodásához vezethetne. Nemcsak a pedagógusokról, az egészségügyben dolgozókról, a köztisztviselõkrõl van szó, hanem arról, amirõl képviselõtársunk beszélt, az ország mûködõképességérõl, az ország mûködésérõl.

Nem az a kérdés, hogy a köztisztviselõk, közalkalmazottak megkapják-e azt a foglalkoztatási stabilitást, amit a korlátozottabb munkaviszonyok miatt, alacsonyabb jövedelmek miatt más országokban megkapnak, és így áll egyensúlyban az a mérleg, hogy valamit valamiért: kevesebbet keresnek, de nagyobb a stabilitás a munkahelyeken. Ma már errõl nem beszélhetünk. Egyetlenegy pedagógus, egyetlenegy egészségügyi dolgozó vagy egyetlenegy köztisztviselõ esetében sem.

Nem errõl van szó, hanem arról, hogy ha a nehéz helyzet miatt, a költségvetés szûkössége miatt elbocsátásra kényszerül bárki is a közalkalmazotti, köztisztviselõi körben, akkor értelmes koncepciót, a minõségi elvet figyelembe vevõ koncepciót tegyen le az asztalra, és ne azt, amit ma látunk a jövõ évi költségvetés tekintetében, hogy a fûnyíró elvet alkalmazza a Horn-kormány ezen a nagyon fontos területen. Mert ha ezt teszi, akkor joggal mondhatjuk el, hogy veszélyezteti az ország mûködõképességét. De egy bizonyos: hogy az egészségügy, az oktatás és a közalkalmazotti terület minõségének a színvonalát (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) bizonyosan. Köszönöm a figyelmüket. (Általános taps.)

(13.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage