Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! Az elmúlt idõszak területi folyamatainak jellemzésre, részletesen és reálisan feltárja azokat a feszültségeket és ellentmondásokat, melyeket a tudatos és szabályozott területfejlesztési politika hiánya okozott, és amelyek a területfejlesztési törvény megszületése után az Európai Unióhoz történõ csatlakozás alapfeltételeként megoldandó feladatok. A területfejlesztési politika céljaival is messzemenõen egyet lehet érteni, azonban a lehetséges beavatkozások, illetve a területfejlesztés eszközeinek alkalmazása kapcsán felvázolt kedvezményezett területi lehatározás ellen kénytelen vagyok szót emelni, megkockáztatható az az állítás, hogy a területi érdekképviselet hiánya nagymértékben hozzájárult az ország több körzetében érezhetõ válság kezelhetetlenségéhez.

A nemzetközi tapasztalatok és az eddig eltelt hat év hazai történései bizonyítják, illúzió az, hogy kizárólag alulról és önkéntesen építkezõ modell szerint megtervezhetõ a demokratikus polgári társadalom. A piacgazdaságban is szükséges az állami ösztönzés, a támogatás különféle eszközeinek alkalmazása a regionális egyensúly megteremtése érdekében. Szükséges egy középsõ, integratív területet koordináló team mûködési terének biztosítása, mert az önkormányzati rendszer egyszintûsége a területi léptékben megoldandó feladatokat vagy gazdátlanul hagyja, vagy szükségszerûen és kényszerûségbõl államosítja.

Hangsúlyozni kell, hogy a valóságos, önkormányzati, legyen az kistérségi régió vagy megyei, megteremtésének célja nem a települési önkormányzatok korlátozása, hanem a demokratikus autonómia kibontakoztatása. Nem lehet egyetérteni azzal, hogy egy olyan válságtérségben, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol a feszültségek oldására a PHARE együttmûködéssel integrált szerkezetátalakítási és válságkezelõ programot dolgoztunk ki, a megye székhelyét és körzetét kizárják a támogatható térségek körébõl, az országos területfejlesztési koncepció-tervezet kapcsán. Kérdezem ezért államtitkár asszonyt, hogy elképzelhetõ-e, hogy kizárják Miskolc megyeszékhelyet és körzetét az országos területfejlesztési koncepcióból és támogatásból? Kérem válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage