Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves "összeszokott" Képviselõtársnõm! Valóban egészen jó barátok vagyunk, ahogy a nóta is mondja, hisz interpellációit mindig úgy teszi föl, hogy az konstruktív, a kérdésekben ugyanez a hangnem érzõdik, aggódik, én is aggódom, és a közös aggódásunk valamire azért vezet. Ugyanis, én azt mondtam önnek a május második felében kifizetésre kerülõ tavalyi exportárualap-bõvítõ pályázatokra, hogy azok a Pénzügyminisztérium ígérvénye, fölhatalmazása alapján kifizetésre kerülnek.

Ez a kifizetés megindult, az átcsoportosítás megtörtént az ez évi Reorganizációs Alap terhére, hetente 60-70 pályázónak adjuk ki a pénzt, illetve azok, akik emellett még kamattámogatást is kérnek a hiteleikhez, azoknak egy kicsit késõbb, mert ott már nem mi bírálunk, hanem a bank is bírál, tehát õk késedelmet szenvednek. Ez azonban nem mentség, ezeket tavaly ki kellett volna fizetni. Én azt hiszem, hogy ebben az ütemben körülbelül augusztus közepére érjük el az utolsó pályázót.

Ön említette, hogy csökkentésre kerülnek a támogatások. Ez nem az a kör. Tehát a tavaly elbírált árualap-bõvítõ pályázatoknál nincs csökkentés. Õk azt az összeget fogják megkapni, amit annak idején a pályázatukba beírtak, és a bíráló bizottság ezt valósnak elismerte. Azon pályázatoknál lesz arányos csökkentés, nevezetesen a beruházási érték 18 százaléka, az épületberuházásoknál és az ültetvényeknél 36 százalék, amelyek ebben az évben lettek benyújtva, és nem kerültek elbírálásra. Ugyanis, az igény nem volt "túl nagy", mindössze 50 milliárd forint, és ehhez képest a rendelkezésre álló keretünk volt 7,5 milliárd forint. Na, most itt valamiféle arányosításra szükség volt, mert az ez évi igényük is már meghaladta a 20 milliárd forintot, mert ez áthúzódó beruházás többnyire. Ennek a kifizetését is párhuzamosan ezzel folytatjuk, arról nem mondva le, hogy ez a 6-8 milliárd forint még e hónapban rendezésre kerül a költségvetésen belül. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

(15.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage