Medgyasszay László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Elfogadom azzal a feltételezéssel, hogy a miniszterelnök úr szól a belügyminiszter úr által. Ez azért lesz fontos, mert késõbb, ha cselekvésre kerül a sor, majd meglátjuk, hogy mennyire értik meg egymást.

Tisztelt Ház! Latorcai képviselõtársam, Latorcai képviselõ úr nagyon ékesszólással ecsetelte azt a drámát, ami lezajlott az elmúlt héten Magyarország több településén. Mások is említették hozzászólásukban azt a természeti csapást, amely lakóépületeket tett romhalmazzá, és több száz hektár mezõgazdasági kultúrát, ültetvényeket, szántóföldi növényeket tett tönkre. A milliárdos nagyságrendû pusztítás - nem tévedés, ez nem száz milliós, ez milliárdos nagyságrendû pusztulás - felmérése országszerte folyik. Az országgyûlési képviselõk telefonjai sem maradtak valószínû némák, szûkebb hazámban, Gyõr-Moson-Sopron megyében, a megye déli részén szántott végig a pusztítás, és az elõzetes becslések szerint - szakértõk mondják - csak a mezõgazdaságban okozott kárt, csak ott azon a területen mintegy tizenöt községben egymilliárd forint nagyságrendû.

Napirend elõtti vitában kormánypárti oldalról utalás történt a II. félévi költségvetési tartalékra, mint az ezután szándékolt támogatás egyik lehetséges forrására. Az eddig elhangzottak egyáltalán nem megnyugtatóak, hiszen azok az összegek, amelyekrõl itt szó volt, talán annyi a kár nagyságához viszonyítva - ne vegyék rossz néven, ha ezt a hasonlatot hozom fel -, mint a félszázalékos nyugdíjemelés a nyugdíjasoknak. Szép a karitatív segítség, fontos is a szolidaritás, azonban ilyen súlyos természeti csapás esetén, még a legnehezebb gazdasági helyzetben lévõ országokban is, a kormány cselekszik, lép, és hatékony és gyors segítséget nyújt az állampolgárnak. Mivel ilyen egyirányú szándékról nem hallottam a napirend elõtti polémiában, ezért nem álltam el a kérdésemtõl és megkérdezem a tisztelt miniszter urat, hogy valóban fontos-e a kormánynak a természeti csapások által sújtott állampolgárok megsegítése, kíván-e, és milyen módon ennek érdekében hatékonyan és gyorsan tenni a kormány? Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldali padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage