Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször is fáradhatatlanul el fogom mondani mindig, amikor valaki az 500 ezret meghaladó ismertté vált bûncselekményre hivatkozik, hogy 1995-ben húsz olyan ügynek fejezte be a nyomozását a rendõrség, amelyek összességükben több, mint 100 ezer bûncselekményt tettek ismertté, ezeket a bûncselekményeket egyébként '93-'94-ben követték el. Erõs túlzás tehát arra következtetni, hogy megromlott volna (Taps az MSZP padsoraiból.) ilyen módon a közbiztonság 1995-ben. Ugyanakkor azonban azt hiszem, hogy a közbiztonság megítélése és az ellene teendõ lépések tekintetében egyébként nincsen közöttünk természetesen különbség.

Ami a közterületi prostitúciót illeti, itt ma a rendõrségnek eszközök - éppen a jogi szabályozás következményeként - nincsenek, ezért tehát nem elsõsorban a rendõrség az, amelyik a jelenlegi helyzetben ez ellen tenni tud. Mint a képviselõ úr bizonyára ismeri, a Belügyminisztérium régóta foglalkozik ennek a kérdésnek a valamilyen módon történõ megoldásával, ami nyilván törvényi szabályozást igényel. Hiszen így volt ez már Boross Péter, illetve Kónya Imre miniszter urak tevékenysége alatt is. Én azt hittem, hogy ön most azt fogja mondani, hogy véletlenül elvitte a megoldást jelentõ javaslatot, de most megtalálta otthon az íróasztalában. (Derültség az MSZP padsoraiban.)

Azt azonban el kell mondanom - és ezt egy nagy problémának tartom -, hogy igen nehéz megtalálni azt a megfelelõ megoldást, ami valóban segít még elviselhetõ keretek közé szorítani a prostitúciót. Az ezzel kapcsolatos elõterjesztés, illetve munka a Belügyminisztériumban egyébként folyik, várhatóan õsszel lesz a kormánynak lehetõsége ezt a kérdést megtárgyalni, és elfogadni azt a javaslatot, amelyet aztán az Országgyûlés elé terjeszthet adott esetben. Köszönöm a türelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage