Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásával kapcsolatban kérem magyarázatát az alábbiak miatt.

Korábban levélben kértem a Pénzügyminisztérium állásfoglalását abban a kérdésben, hogy miként alakul a helyi önkormányzat felelõssége a gazdálkodási jogkör szerint önálló, illetve részben önálló költségvetési szervek vonatkozásában. A szabályozás ugyanis nem egyértelmû. Ismeretes a törvény, akkor kezdeményezhetõ adósságrendezési eljárás, ha a helyi önkormányzat, vagy az általa finanszírozott költségvetési szerv a törvényben meghatározott kötelezettségeinek a rendelkezésre álló határidõ alatt nem tesz eleget. A törvény indoklása ugyanakkor azt tartalmazza, hogy nem kizárólag a helyi önkormányzat mint szerzõdõ fél nem teljesítése esetén indítható meg az eljárás, hanem az általa alakított költségvetési szerv tekintetében is.

Más rendelkezései között a törvényszöveg a helyi önkormányzatról, és annak költségvetési szervérõl rendelkezik, tekintet nélkül a finanszírozó vagy alapító személyére. Véleményem szerint a jogszabály alkalmazóinak és szenvedõ alanyainak, az önkormányzatoknak, joguk van ahhoz, hogy tájékoztatást kérjenek jogalkalmazási kérdésben bármelyik minisztériumból is, ha már a törvényszöveg minden erõfeszítésünk ellenére, ilyen zavarosra sikeredett.

(16.10)

Három minisztériumhoz fordultam, elsõsorban a Pénzügyminisztériumhoz, az Igazságügyi Minisztériumhoz, valamint az ön felügyelete alatt álló Belügyminisztériumhoz. Két minisztérium jelezte azt, kvázi elutasító válaszban, hogy a felvetett kérdésekre a törvény elõkészítõje, a Belügyminisztérium Önkormányzati Gazdasági Fõosztálya tud válaszolni. Szeretném emlékeztetni tisztelt miniszter urat, hogy az adósságrendezésrõl szóló törvényjavaslat a kormány elõterjesztéseként került a parlament elé, így feltehetõen egységes kormányzati álláspontot kell hogy tükrözzön. Fel sem merem tételezni, tisztelt belügyminiszter úr, hogy egy ilyen jelentõs, pénzügyi-gazdasági ismereteket igénylõ és súlyos pénzügyi-gazdasági következményekkel járó törvényjavaslat kidolgozásban a társtárcák - nevezetesen a Pénzügyminisztérium, illetve az Igazságügyi Minisztérium - nem vett részt.

Szeretném a következõre megkapni a választ. Egy: miként alakul a helyi önkormányzat felelõssége a gazdálkodási jogkör szempontjából önálló, illetve részben önálló költségvetési szervek tekintetében. Kettõ: miért kerültek a végrehajtásra váró törvényszövegbe nem egyszerûen értelemzavaró, hanem a törvény alkalmazását is lehetetlenné tevõ, ugyanarra a kifejezésre vonatkozott, de eltérõ jelentési fogalmak, és ezek közül melyiket kell figyelembe venni (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) - köszönöm, elnök asszony -, s részt vett-e - s ha igen, mennyiben - a Pénzügyminisztérium a törvénytervezet kidolgozásában. Várom szíves válaszát miniszter úrnak. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage