Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Ahogy a nemzetközi eseményeket figyelemmel kísérjük, érzékelhetõ, hogy Magyarország történelmi döntés elõtt áll, hiszen köztudott, hogy ebben az évben az Európai Unióhoz való csatlakozással kapcsolatos kérdõívre a válasz átadása, 1997 elejétõl pedig várható a NATO- hoz történõ csatlakozással kapcsolatos konzultáció megkezdése. Gyakorlatilag tehát napjainkban az események alapján arra lehet következtetni, hogy a csatlakozási tény közel került hozzánk. Most dõl el, hogy perifériás ország marad-e hazánk, vagy bekerül az euroatlanti integrációs szervezetek családjába, és tudja folytatni a demokratikus átalakulást és fejlõdést.

(16.20)

A múlt év õszén módunkban állt megismerni az úgynevezett NATO-csatlakozási elvi tanulmányból, hogy melyek azok az alapvetõ kritériumok, amelyek a csatlakozáskor és a konzultáció alkalmával mindenféleképpen meghatározóak. Ilyenek mint a demokratikus jogállamiság, a teljes piacgazdaság, a fegyveres erõk demokratikus polgári irányítása és kontrollja, a szomszédokkal való jó viszony és természetszerûleg, hogy a fegyveres erõk úgynevezett interoperativitása, azaz a NATO-erõkkel történõ együttes alkalmazásának körülményei, és bizonyos tekintetben, mint a vezetés, a kommunikáció és egyéb fõbb területeken a kompatibilitás megteremtése.

Gyakorlatilag tehát, mint ahogy ezt a kormány elnöke is számos alkalommal hangsúlyozta, '97-re Magyarországon olyan helyzetnek kell lenni, hogy az alapvetõ és szükséges szintet a csatlakozáshoz elérjük. Ezért tettünk több alkalommal kísérletet arra, hogy szorgalmazzuk, hogy az 1995. május 30-án elfogadott haderõ-átalakítási határozatot az Országgyûlés akkor ne fogadja el, azt követõen pedig kerüljön módosításra, és egy átfogó, az egész társadalmat, annak anyagi hátterét érintõ koncepció kerüljön kimunkálásra s a parlament által elfogadásra.

Ezáltal mind a szellemi, mind az anyagi erõforrások koncentrálhatók, és mind '98-ra, mind pedig hosszabb távra meghatározott célok elérhetõk. Sajnos ez nem így történt. Kérdezem tehát tisztelettel, államtitkár úr: mindezek figyelembevételével mikor terjeszti a tárca - mint a kormány szakfelelõs tárcája - az Országgyûlés elé a magyar fegyveres erõk átfogó reformjának tervét? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage