Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Elõször is köszönöm azt a választ, amelyet a Magyar Honvédséggel kapcsolatban államtitkár úr elmondott.

Képviselõtársaim elõtt szeretném még egyszer nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a ma érvényes magyar alkotmány a fegyveres erõkrõl szól, és valamennyi nemzetközi tárgyalás alkalmával itt és külföldön bármelyik bizottságtól - külügyi, európai integrációs, honvédelmi bizottság - és a kormány tagjaitól azt kérdezik, hogy a magyar haderõ, azaz a fegyveres erõ reformja mikor kerül a parlament elé.

Két év óta ígéri ezt a kormány, és két év óta ebben a honvédség átalakulásán kívül nem történt lépés. Kérem tisztelt képviselõtársaimat, tessék megérteni: a magyar nemzeti vagyonnak az infrastruktúrát, a technikát számolva csak az éves nemzeti össztermékünk több mint 50 százalékáról van szó, nem beszélve arról az emberi értékrõl, amely a fegyveres erõk tekintetében számottevõ. Errõl tehát úgy, hogy majd elhalasztjuk, és valamikor lesz döntés, ezt véleményem szerint nem lehet.

A másik dolog pedig: nem lehet megteremteni egy társadalmi hátteret, nem lehet egy nemzeti ipari hátteret megteremteni koncepció nélkül. Ez nem a Honvédelmi Minisztérium egyedüli kizárólagos joga. Ez a kormány felelõssége és a parlamenté.

Kérem tehát tisztelt képviselõtársaim, amennyiben a magyar parlament komolyan gondolja az európai integrációhoz való felkészülést, amennyiben komolyan gondolja a magyar parlament, hogy belépünk ebbe az integrációs rendszerbe, akkor kérem, ezt a választ ne fogadjuk el, mert emberi veszteség és anyagi veszteség visszafordíthatatlan, és ma már a fegyveres erõk utolsó pillére az emberek bizalma és a társadalom bizalma fegyveres erejében. Ez van kockán.

A választ nem tudom elfogadni, tisztelt államtitkár úr. (Taps a jobb oldalról.)

(16.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage