Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A mozgáskorlátozott személyek közlekedési gátoltságukra tekintettel rendszerszerûen 1981 óta részesülnek különbözõ támogatásokban. Azonban a támogatást igénylõk és élvezõk száma mára olyan nagyságrendû - a közlekedési támogatás kategóriájában mintegy 260 ezer fõ -, amely elsõsorban már nem a súlyos mozgáskorlátozottsággal, hanem sokkal inkább a nehéz szociális helyzettel van összefüggésben.

Az eredeti szándék is az volt, hogy a közlekedési kedvezményekkel mérséklõdjenek a mozgássérült emberek hátrányai. Ehhez képest a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatásainak a rendszere egyre inkább szociális jellegû támogatássá válik. Ezt a folyamatot azonban vissza kell fordítani és a támogatásokból elsõsorban az aktív korú súlyos mozgáskorlátozottak rehabilitációját kell elõsegíteni.

Az a szabályozás, amelyrõl a képviselõ úr beszélt, és amely ez év januárjában lépett hatályba, megtartotta a korábbi rendszerpozitív elemeit, ugyanakkor célirányosabban határozta meg a támogatottak körét, csökkentette a rendszer túlzott differenciáltságát, egyszerûsítette, de egyúttal szigorította is az eljárási szabályokat.

A most hatályos jogszabály négyféle támogatási formát határoz meg, melyek közül három pénzbeli támogatás, egy pedig speciális parkolási lehetõséget biztosít.

Az érdekvédelmi szervezet, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége az orvosi elbírálás szempontrendszerét és kiállításának helyét az egyeztetõ tárgyalások során kulcskérdésnek tekintette. Ebben a körben megegyezés született, tehát módosult a súlyos mozgáskorlátozott személy definíciója, változott az elbírálás szempontrendszere, és ezzel összefüggésben az orvosi szakvélemények készítéséhez használt formanyomtatvány.

A háziorvosok, akik csak a jogszabályban meghatározott egyértelmû esetekben adhatnak szakvéleményt - rajtuk kívül a szakrendelések orvosai adják ki a szakvéleményt. Miután változott a jogosultságot megalapozó betegségek és hiányállapotok minõsítése, nagyobb hangsúlyt kapott a funkcionális állapot megítélése, ezért a korábbi szakvéleményeket nem lehet elfogadni, tehát új szakvéleményeket kell beszerezni.

A súlyos mozgáskorlátozottság definíciójának egyik nagyon fontos eleme az illetõ személy mozgásszervi betegsége következtében tömegközlekedésieszköz- használat igénybevételi képessége, és itt az emlegetett pontokkal kapcsolatban azt kell elmondani, hogy az a bizonyos minimális hét pont a járás, a terhelhetõség és a tömegközlekedési jármû használata képességének vizsgálata alapján több módon is összeadódhat.

Egyébként, ha valaki a minõsítés során csak hat pontot kapott az elsõfokú szakvélemény szerint, lehetõsége van, hogy az önkormányzat jegyzõjének erre alapozott elutasító határozatát megfellebbezze.

Tisztelt Országgyûlés! Képviselõ úr kérdéseire az alábbiakat szeretném konkrétan válaszolni. Ahogy elmondtam, a kormányrendelet célja a valóban súlyos mozgáskorlátozottak közlekedésének az elõsegítése, amit a jogalkotó szigorításokkal úgy próbál elõsegíteni, hogy a valóban súlyosan és mozgásszervi eredetû okok miatt sérült személyek kapják a támogatásokat, és közülük is elsõsorban az aktív korúak rehabilitációját támogassuk.

Tehát ez a támogatás nem szociális segély, és én nagyon kérem, ne is keverjük össze ezzel.

Másodszor: a kormányrendelet az Egészségbiztosítási Pénztárnak egy fillérjébe sem került, tekintve, hogy a közlekedési kedvezményrendszert a központi költségvetés finanszírozza, ebben az évben 3,6 milliárd forintot, ami nem kevés, ha valóban a rászorultak kapják.

Harmadszor: a közelmúltban miniszterelnök úr kabinetfõnökével együtt találkoztunk az érdekvédelmi szervezet vezetõségével, és megállapodtunk abban, hogy a kormányrendelet végrehajtásának a tapasztalatait áttekintjük, és amennyiben szükséges, akkor egy fél év után sor kerülhet bizonyos pontokon a jogszabály módosítására. Egyébként a MEOSZ leginkább a forrás mértékét kifogásolta, a szakmai szabályozás keményítésével egyetértett. Kérem válaszunk elfogadását. Köszönöm. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage