Morvai Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

MORVAI FERENC (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim, Tisztelt Belügyminiszter Úr! Gyöngyös városában mintegy kétezer család kérelme, hogy a Gyöngyös Város Önkormányzata a társasházzá alapított önkormányzati tulajdonú lakások eladásánál a vételárba törvénytelenül beleszámította a társasház felújítási alapjába az önkormányzat részérõl, mint volt tulajdonos, korábban befizetett összeget. A lakástörvény 54. §-a a vételárképzés kapcsán egyértelmûen rögzíti, hogy a lakást csak a forgalmi értékkel lehet értékesíteni, és abba semmilyen egyéb értéknövelõ tényezõt nem szabad beszámítani. Ebbõl következik, hogy az önkormányzat részérõl beépített felújítási alap összege is törvénysértõ.

A lakások eddigi bérlõi, akik a lakásuk megvásárlásával kapcsolatos adásvételi szerzõdés aláírásával a vételár kifizetésével válnak tulajdonossá, innen kell nekik, ettõl a dátumtól kezdve fizetni a felújítási alapot. Nem beszélve arról, azért is törvénysértõ eljárás, mert a lakást megvásárló korábbi bérlõk a bérleti díjba már korábban befizették a felújítási alapot. A lakástörvény 52. §-a egyértelmûen rögzíti, hogy az önkormányzat jegyzõje nem tagadhatja meg az addigi bérlõktõl, az újabb tulajdonosoktól a bérleti szerzõdés aláírását azon a címen, hogy nem fizetik visszamenõlegesen ki a felújítási alapba befizetett összeget. Szomorú és elfogadhatatlan, véleményem szerint szégyen, hogy ma, a XX. században a gyöngyösi polgármesteri hivatal jegyzõje a lakástörvényben leírtakat figyelmen kívül hagyva, törvénysértõ intézkedéseket kétezer családdal szemben foganatosított, és folytatja jelenleg is, annak ellenére, hogy a Lakásépítõk Egyesületének fõtitkára, a Heves Megyei Közigazgatási Hivatal vezetése és a Belügyminisztérium Fejlesztési és Lakásépítési Fõosztály írásban felhívta a figyelmét e törvénysértõ magatartásra.

A fentiek alapján kérdem tisztelettel belügyminiszter urat, a bírósági eljáráson kívül, hogy ne kelljen ezeknek a lakosoknak a bírósági eljárást kétezren csak Gyöngyösön végigcsinálni, hisz ez idegesség és pénz, és félnek a lakások elhagyására, hisz felszólította a jegyzõ õket, ha nem fizetik ki visszamenõlegesen, esetleg a lakásukat el kell hagyni. Milyen intézkedéseket tudna tenni a hivatali út betartásával, a bírósági út mellõzésével, hogy a jegyzõt más intézkedésre bírja, tehát, hogy hagyjon fel e törvénysértõ intézkedésekkel? Azonkívül kérdem öntõl, hogy az eddig jogtalanul befizetett, bevasalt felújítási alap összegét a jelenlegi nem kevés banki kamattal hogyan lehetne visszakapni a bérlõknek?

Végezetül kérdem, hogy van-e mód arra, hogy valamilyen módon felelõsségre vonja a jegyzõt az eddigi intézkedésekért? Tisztelettel várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage