Garai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GARAY ISTVÁN (MSZP): Elnök asszony köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr!

A legkülönbözõbb lakossági fórumokon, levélbeli megkeresésekben, visszatérõ igény a nyugdíjasok vasúti utazási kedvezményrendszerének átalakítása, lehetõség szerint bõvítése. Erre többféle technikai megoldás, vagy annak kombinációja képzelhetõ el, mint pl. az ingyenes utazás korhatárának összeállítása 65 évre, és/vagy az 50 százalékos és 90 százalékos kedvezmény, utazási lehetõség számának emelése.

A MÁV és a minisztérium részérõl rendelkezésemre bocsátott adatok alapján ennek költségvetési gátjai vannak, milliárdos nagyságrendû árkiegészítések formájában. Véleményem szerint ez csak részben helytálló, mert a vasút kiadásai a kedvezmények bõvítésével alig vagy semmit nem nõnének, hiszen teljesen mindegy, hogy egy vonaton például 200-an vagy éppen 220-an utaznak. Ezzel szemben költségvetési oldalról ezen korosztály mobilitásának fokozódásával az utazók egyéb irányú kiadásai, vásárlásai folytán áttételesen - pl. áfa, fogyasztási adó - biztos és jelentõs bevétel képzõdhetne.

Nem véletlen, hogy a MÁV is biztosít bizonyos üzletpolitikai kedvezményeket, mint például karácsony táján nagy kereskedelmi vállalatok szoktak hasonló eszközzel élni. Véleményem szerint a nyugdíjasok ismert szorult anyagi helyzete miatt keresletük az utazás iránt erõsen rugalmas, ami azt jelenti, hogy kedvezmény nélkül alig utaznak, mert nem tudnak. Így a MÁV "megtakarítja" a nem létezõ többletkiadásait, nem kapja meg az utazások után járó 50 százalékos viteldíjat sem, a költségvetés pedig elesik a közvetett bevételektõl.

Az idõsebb emberek mobilitásának elõsegítése a szétszakadt családok szempontjából is nagy jelentõségû lenne, annak szociológiai, egészségügyi vonatkozásai messze vezetnének, de találhatnánk pozitív költségvetési hatásokat is.

Kérdésem, mely - áttételesen - egyben kérés is: Lehetséges-e a nyugdíjasok utazási kedvezményének valamilyen módon való kiterjesztése? Köszönöm szépen.

(Taps a teremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage