Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársak! Képviselõ Úr!

Mint ismeretes, a belföldi menetrend szerinti vasúti és autóbusz-közlekedés utazási kedvezményeit kormányrendelet rögzíti. Eszerint - csak ismétlésként, nyilván a képviselõ úr tanulmányozta - 1996. január 1-jétõl a nyugdíjasok a vasúti közlekedésben 16 alkalommal 50 százalékos, további két alkalommal 90 százalékos kedvezményre jogosultak, a 70 éven felüliek ingyenesen utazhatnak.

Amit ön említett, ez a 65 éves korra való leszállítás, ez egy rendkívül érzékeny kérdés, ebbe most nem mennék bele, mert ez nagyon sok egyéb kérdést is érint.

A kedvezmény miatt kiesõ bevételt a fogyasztási adóról és az árkiegészítésrõl szóló törvény alapján meghatározott árkiegészítés ellentételezi, amelynek növelése - kétségkívül -, mint ahogy azt ön is említette, költségvetési többletkiadással járna. Az 1996. évi megszavazott fogyasztói árkiegészítések elõirányzata 42 milliárd forint. Ennél a hatalmas összegnél több árkiegészítést ma - a pénzügyminiszter úrral való konzultáció alapján is - nem tud a költségvetés magára vállalni.

A nyugdíjasok részérõl a városközi közlekedésben is jelentkeznek ilyen igények, illetve az ön által is említett korlátlan számú utazási kedvezménynek a felváltása merült föl. Ez a kérés - a vizsgálataim szerint - mintegy kettõ és fél, hárommilliárd forint többletkiadással járna, a már elfogadott ez évi költségvetés biztos, hogy ebben nem tud pozitív választ adni. Ismételten mondom, egyetértésben pénzügyminiszter úrral, de konzultáltunk, 1996-ra biztosan nem látunk lehetõséget. Viszont a parlamentnek a jövõ évi költségvetési vitában, pontosabban az ez évben a jövõ évre szóló költségvetés vitájában ismételten lesz mérlegelési lehetõsége, figyelembe vesszük ezt a javaslatot. Természetesen ez önökön is múlik, mindenesetre, ha ilyen módosító indítvány lesz, ezt a továbbiakban mérlegelni fogjuk. Köszönöm szépen.

(Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage