Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelõtt egyetértek a kérdésben megfogalmazott követelménnyel, hogy az alapvetõ biztosítási csomag tartalmát meg kell határozni. Ezt is és a járulékfizetés szabályait - hogy ki után, kinek, mennyit kell fizetni - majd az a javaslat tartalmazza, amelyet az egészségbiztosításról szóló új törvénytervezet tartalmaz, és amelyet idehozunk a Ház elé az õszi ülésszakon.

Ami képviselõ úr kérdéseit illeti. A térítési díjak az egészségügyi szolgáltatások utáni lakossági hozzájárulás tekintetében, ezeknek az egészségügy finanszírozási forrásaként való számbavételénél óvatossággal kell eljárni; nyilvánvalóan ott, ahol ez a hozzájutási esélyeket rontja, ott nem indokolt - mondjuk az aktív kórházi ellátás területén - ezekkel számolni. Ugyanakkor az egészségügy és a szociálpolitika határterületén, például az átlagot meghaladó hotelszolgáltatások esetében elképzelhetõnek tartjuk, mint ahogy errõl a Házban többször szó esett.

Másodszor, a nyugdíjasokat elsõsorban a gyógyszerárak növelése érinti, nyilvánvaló, hogy az árakat piacgazdasági viszonyok között nem lehet befagyasztani. A kormány természetesen a nem alátámasztott áremelésekkel szemben a gyógyszergyártók esetében is fellép. Ugyanakkor emlékeztetem képviselõ urat arra, hogy a támogatási rendszer változásainak az ellensúlyozására a kormány bõvítette a közgyógyellátottak körét, és emelték az eseti segélyezés keretét.

(17.00)

Végül azt kell mondani önnek, hogy a szociális juttatások teljes mértékben minden állampolgárnál soha nem ellensúlyozták az egészségügyi szolgáltatások térítési díjainak a terheit. Ezeknek a terheknek a kompenzálása, mint az elõzõekbõl is kitûnik, a szociális rászorultságtól függhet. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage