Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A tárca ismeri a vajdasági, bánáti és szerémségi magyar oktatás folyamatos leépülését, és teljes mértékben osztozik az ön aggodalmaiban, mert a tendenciák, trendek valóban riasztóak.

Diplomáciai lehetõségeink ugyanakkor az elmúlt négy évben meglehetõsen korlátozottak voltak, tekintettel a jugoszláv szövetségi állam területén fennálló polgárháborús viszonyokra. Egyetlen esélyünk maradt, a magyar szakmai szervezetek, amilyen a Vajdasági Magyar Pedagógus Szövetség, a VMDK és a VMSZ Oktatási Bizottsága, az egyházak kiegészítõ oktatási tevékenysége, illetõleg az alternatív pedagógiai intézmények támogatása. Az Illyés Közalapítvány, az MKM több millió forinttal támogatta a vajdasági magyar oktatás alternatív formáit. Az elmúlt években több száz magyar vajdasági magyar pedagógus vett részt magyarországi pedagógus-továbbképzésben.

Meg kell mondanom, hogy a vajdasági magyar politikai szervezetek közötti éles küzdelem nem könnyítette meg ezt a tevékenységet.

Ma a legfontosabb célkitûzéseknek a szabadkai tanítóképzés újraindítása, az újvidéki egyetemen a kétszakos magyar nyelvû tanárképzés megindítása, illetõleg a magyar anyanyelvi tankönyvek Szerbiába, Jugoszláviába juttatása, és cserében szerbiai szerb tankönyvek Magyarországra hozatala, a magyarországi szerbek kisebbségének. Ezek tekinthetõk legfontosabb törekvéseinknek.

Természetesen mindez nem oldhatja meg a magyar iskolarendszer strukturális problémáit, nem állíthatja meg az eróziós folyamatot. Az európai normák és az elfogadott kisebbségvédelmi, jogi elvek szerint ez a jugoszláv állam alapvetõ - saját állampolgáraival szemben fennálló -, alapvetõ kötelessége.

Azt is hozzá kell tennem, hogy a daytoni béke, miután a magyar kormány és a mûvelõdési tárca erõfeszítései lényegesen sikeresebbek lehetnek, a kisebbségi jogok, az anyanyelvû oktatáshoz való jogok biztosításában igyekszünk az oktatás-mûvelõdési és tudományos egyezmény, új egyezmény megkötésekor érvényt szerezni, illetõleg az ottani magyar szervezetek véleményét és igényeit megjeleníteni e tárgyalások során. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a teremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage