Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! A zsebszerzõdések semmi esetre sem jók arra, hogy az ingatlan tulajdonjogát a külföldi nevére bejegyezzék. Ugyanis ezek a szerzõdések a törvény erejénél fogva semmisek, erre bárki határidõ nélkül bármikor hivatkozhat, és így ha esetleg valahol bejegyzés is történt volna, amelyet kizártnak tartok, akkor az törlésre kerül.

Az 1994. évi LV. törvény szabályozta a földtulajdonnak a szerzését és annak birtoklását, amely nem tiltja a haszonbérleti rendszer fenntartását külföldiek számára. Sokszor olyan szerzõdéssel találkozunk, amely formailag haszonbérleti szerzõdés, tíz évre szól, s a külföldi, mint bérlõ, ezen a földön termelõtevékenységet is folytat, és ilyen szerzõdésnek a birtokában, amely, ismételten hangsúlyozom, hogy jogszerû, nehezen lehetne õt kitiltani arról a földrõl gépével együtt, amely e bérletként az õ birtokában van.

Az, hogy itt tulajdonviszony átruházása is történik, valahol a zsebekben, amit nem nagyon látunk, mert ilyen zsebszerzõdéssel én még nem találkoztam, ahol le lett volna írva, hogy a tulajdonjogot is átruházza magyar természetes személy, talán az az oka, hogy ez a kárpótlási törvény, amelyet itt voltunk bátrak elfogadtatni annak idején az ellenzék, az akkori ellenzék legnagyobb tiltakozása ellenére, olyanoknak juttatta a termõföldet jórészt, akik nem kötõdnek a mezõgazdasági termeléshez sem érzelmileg, sem gazdaságilag, és õk úgy voltak vele, hogy jó pénzért eladják külföldinek a földet. Most akkor, ha azt kérdezzük, hogy a tulajdonjog szentsége, mert erre hivatkozunk ebben a parlamentben, akkor az a kárpótolt is azt mondja, a tulajdonjog szentsége, ebben engem senki ne akadályozzon meg, ha én Herr Schwarznak akarom eladni a földet, hadd adjam el neki, mert többet ad érte. Szóval, ezeket az erkölcsi és politikai analógiákat, úgy gondolom, egymás szemére vetnünk fölösleges lenne.

Azt hiszem, hogy ebben az ügyben az a jó út, ha mielõbb fölállítjuk a földhitelintézeteket, és megfelelõ anyagi erõforrást biztosítunk azon magyar hazai termelõinknek, akik a mezõgazdaságból kívánnak élni, fõhivatásszerûen ezzel foglalkoznak, s a területen élnek, és ezen állami támogatás igénybevételével saját maguk tudjanak földet vásárolni. Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage