Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Megkérem képviselõtársaimat, hogy foglalják el helyüket, hamarosan szavazásra kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! A mai bizottsági elnöki értekezlet javaslata alapján ajánlás készítésére, illetõleg tárgysorozatba-vételrõl való döntésre az Országgyûlés elnöke kijelölte a bizottságokat. Errõl az érintett bizottságok közvetlenül kaptak értesítést. Az érdeklõdõ képviselõk a bizottsági fõosztály fõemelet 1 és 2 számú szobájában tájékozódhatnak.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az Állami Számvevõszék elnökének felmentésérõl szóló önálló indítvány határozathozatala. A házbizottság elõterjesztését H/2674. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Tisztelt Országgyûlés! A házbizottság javaslatát dr. Hagelmayer Istvánnal, az Állami Számvevõszék elnökével egyetértésben terjesztette elõ. Dr. Hagelmayer Istvánt 1989. október végén tizenkét esztendõre választotta meg az Országgyûlés az Állami Számvevõszék elnökének. Önök elõtt is ismert az elnök úr csaknem egy évtizede tartó, az utóbbi idõben súlyosbodó betegsége, amely miatt úgy döntött, hogy kéri tisztsége alóli felmentését. Dr. Hagelmayer Istvánnak a szervezet elsõ elnökeként kiemelkedõ szerepe volt az Állami ...

Tisztelt Országgyûlés! Nagyon megkérem képviselõtársaimat, hogy legalább ez alkalommal némi figyelmet szenteljenek az elnöknek!

Tisztelt Országgyûlés! Dr. Hagelmayer Istvánnak a szervezet elsõ elnökeként kiemelkedõ szerepe volt az Állami Számvevõszék mint a demokratikus állami berendezkedésünk és jogállamiság egyik alapintézménye létrehozásában, szervezetének és mûködési rendjének kialakításában. Irányítása alatt az Állami Számvevõszék rövid idõ elteltével szakmai és közéleti elismerést vívott ki magának.

Engedjék meg, hogy az Országgyûlés és a magam nevében köszönetet mondjak dr. Hagelmayer Istvánnak áldozatos és eredményes munkájáért. (Erõs taps az ülésteremben.) Mindnyájunk nevében kívánom, hogy állapota javuljon és betegségébõl mielõbb felgyógyuljon.

Tisztelt Országgyûlés! Most az elõterjesztés elfogadásáról kell dönteni. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az Állami Számvevõszék elnökének felmentésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 294 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta.

Kérem Sepsey Tamás képviselõ gépét bekapcsolni. Miniszterelnök úr gépe sem mûködik. Mûködik? (A miniszterelnök úr bólintással jelzi, hogy igen.)

(17.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage