Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Kereszténydemokrata Néppárt a törvényjavaslatra nemmel szavazott. Nem azért, hogy nem akarta megörökíteni a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök emlékét, hanem azért, mert a Magyar Szocialista Párt egy erõcsoportjának a törvényjavaslata rövidlátó, elfogult és kegyeletsértõ. (Bekiabálás a KDNP soraiból: Így van!) Rövidlátó azért, mert a magyar forradalmat nem egységben látja. Nem látja a nemzeti egységet benne, hanem kiragadott egy kétségtelen jelentõs személyt, akit a forradalom tett naggyá, és nem õ tette a forradalmat naggyá. (Zúgolódás a kormánypárt padsoraiban.)

Az elfogultságot különösen ott észleljük, hogy a törvényhozásnak számos tagja egy jó törvényjavaslatot akart létrehozni, beadtuk a javaslatainkat, amit az MSZP-nek az erõcsoportja önkényesen - ha szabadna mondani -, arrogánsan és fölényesen elutasított.

A Kereszténydemokrata Néppárt már a pártközi tárgyalásokon írásban beadta a javaslatát, amelyben kértük, hogy igenis ítéljék el azokat is, akik törvénytelenül száz és száz embert kivégeztek, s a megszállókat kiszolgálták. (Taps az ellenzék soraiban.)

Ugyancsak javasoltuk, hogy a törvényben szerepeljen Nagy Imre, a mártírhalált halt miniszterelnök emlékének, de a kivégzettek és a hõsi halált halt szabadságharcosok emlékének is a megõrzése. (Helyeslés az ellenzék soraiban.) Sajnálatos, hogy egy rövidlátás következtében ez nem történt meg, s nem tudjuk együtt ünnepelni, pontosabban emlékezni azoknak az emlékét, akik ezt megérdemlik. Ez kegyeletsértés is.

Akinek bármi kétsége van a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontjáról, az kérem, vegye kezébe az egyesült nemzeteknek a magyar forradalom eseményeinek kivizsgálására elrendelt különbizottságnak a jelentését, amely tárgyilagos, nem magyarok, nem a Kereszténydemokrata Néppárt készítette, hanem dán, ausztrál, uruguayi, tuniszi és ceyloni képviselõk az angol Jordan szerkesztésében, s a magyar ügy áldozataként meghalt Dan Jensen helyettes titkárnak a segítségével. Ez a jelentés, amely történelmi dokumentum, tárgyilagos, s a magyar történelem egyik legszebb fejezete, kimondja, hogy a magyar forradalom a nemzet megmozdulása volt, egy nemzeti felkelés volt.

Mi ezt kértük, és ezt kérjük ma is, hogy igenis hiányos, hogy ebben a törvényjavaslatban ez nem szerepel.

A Kereszténydemokrata Néppárt nagyon súlyosnak tartja, és ha szabad mondani, megdöbbentõnek, hogy a Magyar Szocialista Párt erõcsoportja (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi a felszólalási idõ lejártát.) még mindig nem fedezi fel a történelmi tényeket, nem ismeri fel az igazságot és nem hajt fejet a kivégzett és hõsi halált halt szabadságharcosok emlékénél. (Többek bekiabálnak az ellenzék padsoraiból: Úgy van! Ezt követõen hosszan tartó, ütemes taps szintén az ellenzék soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage