Halda Alíz Tartalom Elõzõ Következõ

HALDA ALIZ (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Kéviselõtársaim! Az SZDSZ frakció tartózkodó szavazatát szeretném megindokolni.

Azért nem támogattuk a törvényjavaslatot, mert a vitában elmondott érveinket továbbra is helytállónak érezzük.

Egyfelõl mûfajilag elhibázottnak tartjuk, hogy az Országgyûlés törvénnyel kívánja Nagy Imre miniszterelnök történelmi nagyságát bizonyítani. A törvény lényegét tekintve kényszerítõ erõvel bír, kötelezõ normákat fogalmaz meg. Ha az emléktörvényt nem ilyennek, hanem protokolláris gesztusnak tekintjük, akkor pedig az Országgyûlés egyöntetû állásfoglalása lett volna kívánatos. Ezt sem az elõkészítés, sem a benyújtás módja nem segítette elõ. Aminthogy annak a módosító indítványnak a visszautasítása sem, amely a felelõsöket megnevezte volna.

Másfelõl azért nem szavazunk egyértelmû nemmel, mert szeretnénk elkerülni, hogy álláspontunkat akár jó-, akár rosszhiszemû félreértés következtében úgy fogalmazhassa meg bárki, hogy az SZDSZ Nagy Imrére mondott nemet.

A vita során nem gyõztük hangoztatni, hogy a szabaddemokraták Nagy Imre tántoríthatatlan hívei voltak mindig, és ma is azok - a közvélemény-kutatások tanúsága szerint 82 százalékban.

Erkölcsi nagyságáról a történelem dönt majd, és nincs kétségünk afelõl, hogy mind a tudomány, mind a nép emlékezete a magyar história nagyjai közt õrzi meg az 56-os forradalom miniszterelnökét. (Taps az SZDSZ és a Fidesz soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage