Csapody Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Elnök Úr! A Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja nemmel szavazott erre a törvényre. Ugyanazzal kell kezdenem, amivel a vezérszónoki beszédet kezdtem. A Magyar Demokrata Fórum tisztelettel adózik Nagy Imre miniszterelnök emlékének, és fejet hajt történelmi nagysága elõtt, de fõhajtással adózik az emléknek, és nem név szerinti emléktörvénnyel. Továbbá nemmel szavaztunk, mert van törvény 1956-ról.

Nemmel szavaztunk az elõkészítés módja miatt. Nemmel szavaztunk a benyújtás módja miatt, és nemmel szavaztunk a benyújtók miatt. (Zúgolódás a kormánypárt soraiban.) Ugyanis ahogy ezt vezérszónokként említettem, a Magyar Demokrata Fórum változatlanul politikai arcátlanságnak és pártpolitikai gorombaságnak, gátlástalanságnak tartja az MSZP részérõl ennek a törvényjavaslatnak a beterjesztését.

(18.40)

Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint ebben az ügyben Nagy Imre történelmi személyisége, Nagy Imre emberi alakja ürügy volt. Ez taktikai törvény volt és nem emléktörvény. Ez az esztendõ ugyanis nem pusztán Nagy Imre születésének 100. esztendeje, tehát nemcsak az az esztendõ, amelyikben Nagy Imre születése napjának 100. évfordulójára emlékezhettünk, hanem a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 40. évfordulója is ebben az esztendõben lesz 1956. október 23-ának 40. évfordulója, azért említettem, hogy ez egy taktikai törvény, tehát Nagy Imre nevének fölhasználásával kívánnak bizonyos politikai erõk befordulni a 40. esztendõbe.

Idéztem vezérszónokként végezetül Gosztonyi Pétert, aki a forradalomnak másik hõse volt, szerencsére nem mártír, de hiteles kortanú és átélõ. Gosztonyi Pétertõl a nácizmusról és a kommunizmusról, a barna és a vörös sturmabteilungosról idéztem néhány gondolatot és jeleztem ott, akkor azt is, hogy a Magyar Demokrata Fórum elvárta, illetve elvárta volna, hogy ebben a kérdésben az érintettek, többek között a Magyar Köztársaság miniszterelnöke is megszólaljon.

Mindezek miatt a Magyar Demokrata Fórumnak nem állt módjában ezt a taktikai törvényt támogatni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage