Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr, Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt egységes nemmel szavazott a Nagy Imre emlékét megörökítõ törvényre, mégpedig több oka volt erre a határozott nemre.

Elõször is, hivatkozom arra, hogy formailag semmiképpen sem tartjuk helyesnek, hogy bárkinek a történelmi szerepét törvényben örökítse meg a Ház, és emlékeztetném önöket arra, hogy az 1990-94-es ciklusban az MSZP is ilyen értelemben foglalt állást és ennek következtében tehát maga a beterjesztés formailag sem helyes.

A másik igen lényeges okunk, ami miatt elutasítottuk egységesen a Nagy Imre emlékét megörökítõ törvényt, az a beterjesztés kegyeletsértõ volta, hiszen - és engedjék meg, hogy én a szokott nyíltságommal (Derültség.) és keménységemmel szövegezzek - azok terjesztették elõ Nagy Imrének megörökítésérõl szóló törvényjavaslatot, akik jogutódai a gyilkosoknak, márpedig ki kell mondani, a gyilkos ne terjesszen elõ az áldozatának emlékét megörökítõ törvényjavaslatot, ezért ezt mi olyan (Morajlás.) kegyeletsértõnek tartjuk, hogy a Kisgazdapárt fontolta, hogy nem is vesz részt a szavazásban, de végül is úgy gondoltuk, hogy az egységes nemmel ebben az esetben a kegyeletsértõkkel szemben fel kell lépnünk, és nem lehet azt az ellenzéki egységet megbontani, amely az egységes nemmel, a kegyeletsértõkkel szemben megnyilvánul. Legyen szabad rámutatnom végül arra, hogy a Kisgazdapárt álláspontja az volt, és az Nagy Imre emlékének megörökítésével kapcsolatban, hogyha már bárkinek az emlékét megörökítjük, akkor valamennyi áldozatét meg kellett volna örökíteni, és ezért terjesztette elõ a Független Kisgazdapárt azt az áldozati listát, amelyet a házelnök úr végül is megengedett ismertetni, és amely méltóképpen példázza, hogy milyen szörnyû vérengzést hajtottak végre az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatait illetõen. És hadd legyen szabad arra utalnom, hogy akkor, amikor a névtelen hõsök tömegeinek az áldozatát senki nem örökíti meg, akkor nem lehet egyetlenegy személyt kiemelni és annak az emlékét megörökíteni.

Ezért mondtunk egységesen nemet (Az elnök kopogtatással jelzi az idõ lejártát.) erre a törvényre és a Független Kisgazdapárt mélységesen sajnálja, hogy ez a törvény elõterjesztésre (Az elnök ismételten figyelmeztet.) és megszavazásra kerülhetett. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage