Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Hosszas vita után kerülhet sor arra, hogy az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésérõl szóló törvény módosítására tett törvényjavaslat általános és részletes vitáját a tisztelt Országgyûlés lezárja, és a módosító indítványok, majd pedig a törvény egésze tekintetében döntést hozzon.

(19.10)

A vitát a magam részérõl eredményesnek tartom, mert lehetõséget biztosított arra, hogy ebben az igen érzékeny, a politikai kérdéseken túlmenõen személyes sorsokat érintõ és a társadalom önismeretét formáló ügyben képviselõtársaim álláspontjukat kifejteni és ütköztetni tudják. Ezzel lehetõvé vált a kormány részérõl azon javaslatok támogatása, amelyek megoldásaikkal az eddigieknél jobban elõsegítik a múlt tisztázását, az információs kárpótlást, a történeti kutatásokat, ugyanakkor kellõen biztosítják az egyének személyiségi jogának védelmét és a nemzetbiztonság - a vitában is megjelenõ és képviselt - érdekeit.

A kormány eredeti javaslatának lényege az volt, hogy kiindulva az Alkotmánybíróság határozatából, egységes alkotmányos ismérv alkalmazásával határozza meg az átvilágítandók körét, ugyanakkor tegye lehetõvé a tudományos kutatás és az információs önrendelkezés jogának gyakorlását. Valamint javaslatot tettünk egy olyan hivatal létrehozására, amely a törvény hatálya alá tartozó iratokat õrzi, kezeli, az ellenõrzések lefolytatására rendelkezésre bocsátja, ugyanakkor biztosítja az iratokkal kapcsolatos alkotmányos alapjogok gyakorlását. Eredeti álláspontunk gyengeségeit, esetenkénti ellentmondásait a vita során nagymértékben sikerült orvosolni. Hogy a vita összegzésekor a kormány az egyes kérdésekben felmerülõ lehetõségek, javaslatok közül minden esetben a legmegfelelõbbet választotta-e, annak eldöntésére most önök hivatottak a módosító javaslatokról történõ szavazás során.

A vita lényegében az alábbi három kérdéskörre vonatkozóan bontakozott ki:

A vizsgálandó személyek körét érintõen számos olyan módosító indítvány érkezett, kormánypárti és ellenzéki oldalról egyaránt, amely különbözõ szempontok figyelembevételével e kört szélesíteni kívánta. Ezen indítványok elfogadásának mérlegelésekor az egységes alkotmányos ismérv alkalmazásának, az Alkotmánybíróság által meghatározott követelményét kellett mérceként figyelembe venni. A kormány csak azt a módosító indítványt támogatta, amely a vizsgált személyi kört az Országgyûlés által megválasztott személyekre is kiterjeszti, valamint egyértelmûvé teszi, hogy a vizsgálat mindenkire kiterjed, aki e körbe tartozik, függetlenül attól, hogy a törvényben a vizsgálat sorrendjét meghatározó taxatív besorolásba egyébként beletartozik-e.

A kormány szándéka szerint ezzel biztosítottá válik az egységes alkotmányos ismérv alkalmazása.

Nem nyert támogatást azonban az a javaslat, amely lehetõvé kívánta tenni, hogy bárki kérhessen egy negatív igazolást arra nézve, hogy a törvény hatálya alá esõ nyilvántartásokban nem szerepel, illetõleg ilyen tevékenységet nem végzett. Ez ugyanis egyrészt megtörné a vizsgálat alá esõ személyek körének egységes ismérvét, másrészt azt a törvényi célt, amely arra irányul, hogy a vizsgálat a közhatalmat gyakorló vagy befolyásoló és a törvényben meghatározott személyeket érintsen.

Itt kívánom megjegyezni, hogy az információs önrendelkezési jog gyakorlása során a törvény bárkinek lehetõvé teszi, hogy a róla nyilvántartott adatokat megismerje, így e módosító indítvány elutasítása alkotmányos jog gyakorlását nem korlátozza.

Az eredetileg beterjesztett törvényjavaslathoz képest a történeti hivatal tekintetében olyan módosító indítványokat támogattunk, amelyek a hivatal súlyát erõsítik, a jogállását egyértelmûbben tisztázzák, és szerepét a kutatások elõsegítésében, valamint az iratok szakszerû megõrzésében megalapozottabbá teszik.

Komoly vitát váltott ki az átadandó iratok körének meghatározása. A kormány részérõl olyan megoldást támogattunk, amely lehetõvé teszi a korábbi állambiztonsági szervek teljes körénél keletkezett iratok részbeni átadását anélkül, hogy ez a jelenlegi nemzetbiztonsági törvény hatályosulását, valamint a bûnüldözést érintené, illetõleg veszélyeztetné.

Nem támogatjuk ugyanakkor azt a javaslatot, amely az iratok átadásának ellenõrzésére egy külön bizottság felállítását javasolta. A kormány álláspontja szerint e feladatok törvényes végrehajtásának ellenõrzésére kellõ biztosítékot nyújt a parlament adatvédelmi biztosa, valamint az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottsága, illetõleg a bírói jogorvoslat lehetõsége.

A közérdekû adatok megismerhetõségének és a múlt feltárásának biztosítása érdekében olyan módosító indítványokat támogattunk, amelyek mindenki számára lehetõvé teszik a kutatást, ugyanakkor a személyes adatok védelmét úgy biztosítják, hogy tekintettel vannak az iratok keletkezésének sajátos körülményeire, esetenként szenzitív adattartalmára és az e tényekbõl adódó alkotmányos követelményekre.

Nem támogatjuk azt a módosító indítványt, amely lehetõvé kívánta tenni azon harmadik személyek adatainak megismerését is, akik nem esnek ugyan a törvény hatálya alá, de valamilyen formában részt vettek a ma jogellenesnek tekinthetõ tevékenységben. Álláspontunk ezzel kapcsolatban az, hogy ezen adatok nyilvánosságra hozatala ellentétes a törvény eredeti céljával.

Reményeim szerint a hosszú vita nem volt hiábavaló, annak várható eredményeként az egykori áldozatok egyfajta elégtételt nyerhetnek, és megismerhetjük múltunkat, azt a kort, amelynek feltárása jelenünk és jövõnk szempontjából mindannyiunk számára fontos kell hogy legyen.

A módosító indítványokkal alakított törvényjavaslat olyan megoldást tartalmaz, amely a kormány álláspontja szerint megfelelõ arányosságot biztosít a különbözõ, egymással versengõ alkotmányos alapjogok között, és egyúttal a múlt megnyugtató lezárásának egyik állomásaként biztosítja az egyén és a társadalom információs kárpótlását. Ezúton is köszönöm képviselõtársaimnak a nyílt és õszinte állásfoglalást és véleménynyilvánítást. Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a törvényjavaslatot a bizottságok által is támogatott módosító javaslatokkal együtt fogadja el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage