Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: A 28. pontban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 5. § (2) bekezdésében a törvény 5. §-a (6) bekezdése kiegészítését kezdeményezi. Lényege, hogy a bizottság tagjai a képviselõvel azonos mentelmi jogot élvezzenek. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 222 nem szavazattal és 4 tartózkodással nem fogadta el.

A 29. pontban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 6. §-ában a törvény 7. §-a kiegészítését javasolják. A történeti hivatal elnöke és elnökhelyettesei ellenõrzését is a nemzetbiztonsági bizottság hajtsa végre. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Tisztelt Országgyûlés, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 igen szavazattal, 222 nem szavazattal és 6 tartózkodással nem fogadta el.

A 41. pontban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 8. §-ában a törvény 10. §-a (1) bekezdése kiegészítését kezdeményezi. Javaslatuk a közigazgatási szerv ellen indítható peres eljárás szabályait tartalmazza. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Tisztelt Országgyûlés, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 77 igen szavazattal, 225 nem szavazattal és 2 tartózkodással nem fogadta el.

A 43. pontban Sándorffy Ottó a törvényjavaslat 10. §-ában a törvény 18. § (2) bekezdésének kiegészítését kezdeményezi. Ha az ellenõrzõ személy jogorvoslati lehetõségét kimerítette és tisztségérõl nem mond le, az Országgyûlés elnökénél kezdeményezhetõ felmentése, és ezt az Országgyûlés sürgõsséggel köteles megtárgyalni és elrendelni. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Tisztelt Országgyûlés, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 40 igen szavazattal, 232 nem szavazattal és 36 tartózkodással nem fogadta el.

(19.40)

A kiegészítõ ajánlás 10. pontjában Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/A § (1) bekezdésének helyébe lépõ rendelkezést javasolnak. Az indítvány a bizottsági eljárás során keletkezett, illetõleg felhasznált iratok õrzésérõl, kezelésérõl rendelkezik. A honvédelmi bizottság támogatja. A többi bizottság nem támogatja. Ugyanakkor az elõterjesztõ is támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak. (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 243 igen szavazattal, 18 nem szavazattal és 47 tartózkodással elfogadta.

Az ajánlás 62., 66., 72., 80., 88., 91., 99. és 114. pontjaiban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/D § (2) bekezdésének módosítását, (3) és (6) bekezdésének elhagyását, a 25/C, D, E, F §-ai helyébe új rendelkezést, 25/H § elhagyását javasolják. Lényege: ezek a javaslatok a történeti hivatal feladatait, iratkezelését tartalmazó szabályok helyett kívánnak újakat, és átszerkesztik a normaszöveget. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja az ajánlás 63., 69., 70., 71/1., 76., 95., 103., 104., 105., 108., 118., 120., 122. pontjait, valamint a kiegészítõ ajánlás 12/1. 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 22., 23., 24., 25. pontjaiban lévõ indítványok elfogadását. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen szavazattal, 223 nem szavazattal és 4 tartózkodással nem fogadta el.

A 63. pontban Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 14. §-ában a törvény 25/B § (2) bekezdése kiegészítését javasolják, amely a történeti hivatal vezetõjének jogállását rendezi. A törvényjavaslatot a bizottságok és az elõterjesztõ támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 279 igen szavazattal, 9 nem szavazattal és 16 tartózkodással elfogadta.

A 69. pontban Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/B §-ának (5) bekezdés b) pontjának elhagyását javasolják. Az alaprendelkezés szerint tisztségére méltatlannak kell tekinteni az elnököt vagy elnökhelyettest, ha vele szemben hivatalvesztés fegyelmi büntetést szabtak ki. A bizottságok és az elõterjesztõ is támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 285 igen szavazattal, nem szavazat nélkül és 23 tartózkodással elfogadta.

A 70. pontban K. Csontos Miklós a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/D § (6) bekezdés a) pontjának kiegészítését javasolja. A javaslatot a bizottságok és az elõterjesztõ is támogatja, de az MDF képviselõcsoport kérésére külön szavaz róla az Országgyûlés.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 242 igen szavazattal, 61 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadta.

A 71/1. pontban az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/B § (6) bekezdés b) pontjának helyébe új rendelkezést javasol. Lényege: tisztségére alkalmatlannak lehet tekinteni az elnököt, ha feladatainak neki róható okból nem tesz eleget. A honvédelmi bizottság és az elõterjesztõ támogatja. Az MDF képviselõcsoport kérésére külön szavaz róla az Országgyûlés.

Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 297 igen szavazattal, 2 nem szavazattal és 3 tartózkodással elfogadta.

Az ajánlás 76. és a kiegészítõ ajánlás 12/1. pontja eltérõ megoldást tartalmaz a törvényjavaslat 13. szakaszában a törvény 25/C § (1) bekezdésének módosítására. Mindkét indítvány a történeti hivatal elnöki, elnökhelyettesi tisztségébõl kizártak körét határozza meg. Elõször a nemzetbiztonsági bizottság javaslatát teszem fel szavazásra, a kiegészítõ ajánlás 12/1. pontja szerint. A javaslatot a bizottságok és az elõterjesztõ is támogatja.

Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak!(Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 276 igen szavazattal, 17 nem szavazattal, 9 tartózkodással elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 13., 14., 15. pontjában Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/F § (1) bekezdésének a) és c) pontjainak módosítását és új pontokkal történõ kiegészítését kezdeményezi. Ezek a javaslatok a történeti hivatal egyes feladatait határozzák meg. A javaslatokat a bizottságok és az elõterjesztõ támogatja, de frakciókérésre külön szavaz róluk az Országgyûlés.

Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 296 igen szavazattal, 2 nem szavazattal és 7 tartózkodással elfogadta.

A 95. pontban Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/F § (2) bekezdésének helyébe új rendelkezést javasolnak. Az indítvány a levéltári törvénytõl eltérõ iratkezelési szabályokat tartalmazza. Az alkotmányügyi és honvédelmi bizottság támogatja, az emberi jogi bizottság nem támogatja, az elõterjesztõ támogatja.

Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 262 igen szavazattal, 12 nem szavazattal és 29 tartózkodással elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 16. pontjában Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/F § (3) bekezdése helyébe lépõ rendelkezést javasolnak. Ez a történeti hivatalban õrzött iratbetekintési jogot szabályozza.

A javaslatot a bizottságok és az elõterjesztõ is támogatja, de az MDF képviselõcsoport kérésére külön szavaz róla az Országgyûlés.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

(19.50)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 292 igen szavazattal, 5 nem szavazattal és 9 tartózkodással elfogadta.

Az ajánlás 103., a kiegészítõ ajánlás 17, és 18. pontjai eltérõ megoldásokat tartalmaznak a törvényjavaslat 13. §-ában, a törvény 25/G § (1) bekezdésének módosítására. Mindhárom indítvány az iratbetekintés módjára vonatkozó rendelkezést kívánja megváltoztatni. A kiegészítõ ajánlás 17. és 18. pontjai alternatív tartalmúak.

Elõször Sándorffy Ottó javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 103. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 58 igen szavazattal, 227 nem szavazattal és 19 tartózkodással nem fogadta el.

Most Kõszeg Ferenc és Mécs Imre javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 18. pontja szerint. A nemzetbiztonsági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 122 igen szavazattal, 157 nem szavazattal és 23 tartózkodással nem fogadta el.

Most Halda Aliz javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 17. pontja szerint. A javaslatot a bizottságok és az elõterjesztõ egyaránt támogatja, de az SZDSZ képviselõcsoportja kérésére külön szavaz róla az Országgyûlés. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 267 igen szavazattal, 18 nem szavazattal és 21 tartózkodással elfogadta.

A 104. pontban Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/G § (2) bekezdése helyébe új rendelkezést javasolnak. Javaslatuk az iratokban szereplõ adatok helyesbítésével kapcsolatos eljárást szabályozzák. A bizottságok és az elõterjesztõ támogatja. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 289 igen szavazattal, 5 nem szavazattal és 9 tartózkodással elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 19. pontjában Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/G § (3) bekezdése helyébe lépõ rendelkezést javasolna. Ez a személyi adatok törlésének szabályát és korlátait tartalmazó rendelkezést tartalmazza. A bizottságok és az elõterjesztõ támogatja, az MDF képviselõcsoport kérésére szavaz róluk az Országgyûlés. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 292 igen szavazattal, 1 nem szavazattal és 4 tartózkodással elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 20. pontjában Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/G § (4) bekezdésének helyébe új rendelkezéseket javasolnak. Ebben a személyes adatok kutatására vonatkozó rendelkezések módosítását terjesztik elõ. A javaslatot a bizottságok és az elõterjesztõ is támogatja. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 280 igen szavazattal, 12 nem szavazattal és 5 tartózkodással elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 22. pontjában Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/G § (5) bekezdésének módosítását kezdeményezi. Javaslatuk a harmadik személynek történõ adat és irat továbbítását tartalmazó rendelkezést módosítja. A javaslatot a bizottságok és az elõterjesztõ is támogatja. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 286 igen szavazattal, 13 nem szavazattal és 5 tartózkodással elfogadta.

Az ajánlás 118. pontjában Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/H. § (2) bekezdésének módosítását javasolják. Lényege: a titokvédelmi felülvizsgálat után, legkésõbb 1997. december 31-ig át kell adni az adatokat a történelmi hivatalnak. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 91 igen szavazattal, 200 nem szavazattal és 14 tartózkodással nem fogadta el.

A 120. pontban K. Csontos Miklós a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/H § (3) bekezdésének elhagyását javasolja. Az alaprendelkezés azt tartalmazza, hogy mely adatok nem adhatók át a történeti hivatalnak. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 23. és 24. pontban lévõ indítvány elfogadását. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 59 igen szavazattal, 234 nem szavazattal és 10 tartózkodással nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 23. és 24. pontjai egymás mellett is elfogadható megoldást tartalmaznak a törvényjavaslat 13. §-ában, a törvény 25/H §-a (3) bekezdésének módosítására. Mindkét indítvány a történeti hivatal részére át nem adható iratok kezelésének szabályait módosítja.

Elõször Halda Aliz és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 23. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 96 igen szavazattal, 188 nem szavazattal és 11 tartózkodással nem fogadta el.

Most Tóth Károly és Tóth Pál javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 24. pontja szerint. A javaslatot a bizottságok és az elõterjesztõ támogatja, az SZDSZ képviselõcsoport kérésére szavaz róla az Országgyûlés. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 196 igen szavazattal, 37 nem szavazattal és 68 tartózkodással elfogadta.

Az ajánlás 122. pontjában Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/H §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ebben az iratátadás szabályát terjesztik elõ. A javaslatot a bizottságok és az elõterjesztõ támogatja. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

(20.00)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 291 igen szavazattal, 4 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadta. A kiegészítõ ajánlás 25. pontjában Halda Aliz és képviselõtársai a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 25/H §- át négy új bekezdéssel kívánják kiegészíteni, amelyben egy vegyesbizottság felállítását kezdeményezik. A törvényjavaslatot egyik bizottság sem támogatja. Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen szavazattal, 197 nem szavazattal és 18 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van- e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. Nincs jelentkezõ. Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra július 3-án kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a személyi javaslatok megtárgyalása. A frakcióvezetõk ajánlása alapján a Házszabály 23. § e) pontjának megfelelõen a házbizottság személyi javaslatokat terjesztett elõ H/2738. és H/2743. számon. A házbizottság a mezõgazdasági bizottságba Kósa Lajos lemondása miatt megüresedett helyre Barkóczy Gellért képviselõ urat, az európai integrációs ügyek bizottságába a Fideszt megilletõ helyre Glattfelder Béla képviselõ urat, a KDNP-t megilletõ helyre pedig Leitner Gábor képviselõ urat javasolja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e a személyi javaslatokkal? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 286 igen szavazattal, nem szavazat nélkül és 1 tartózkodással a személyi javaslatokat elfogadta. Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy képviselõtársaimnak új megbízatásukhoz sok sikert, eredményes munkát kívánjak. (Taps az egész teremben.)

Tisztelt Országgyûlés! A mai napon napirend utáni felszólalásra jelentkezett Kapronczy Mihály képviselõ úr "Jogos-e a mezõgazdasági támogatásban a megkülönböztetés?" címmel. (A képviselõk többsége távozik a terembõl.) Csendet kérek! Tisztelt Képviselõtársaim! Megadom a szót Kapronczy Mihály képviselõ úrnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage