Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Amikor a mezõgazdasági termelõk olyan ellehetetlenült helyzetbe kerültek, hogy Csongrád megyében már útkorlátozást terveznek, hogy traktorokkal, mezõgazdasági vontatókkal elállják az utakat, hisz fél évvel, háromnegyed évvel ezelõtt 200 forintért vették át sertésüket, ma meg 90 forintért vagy 100 forintért élõsúly-kilónként is becsmérlik az árujukat és nem akarják átvenni, tehát magyarul, olyan élethelyzetbe kerültek ezek a mezõgazdasági termelõk, hogy nem tudják megérteni a kormány rögtönzött gazdaságpolitikáját. Azt a következetlenséget például, hogy tavaly állami támogatással vemhes kocasüldõket állítottak be, ma ugyanezeket vemhes kocánként a szegedi szalámigyárban vágják le, és itt karácsonyra valóban hatalmas árak lesznek a boltokban. Lehet, hogy még sertéshúshiány is lehet, és közben ekkor jön sok embernek az a füles, úgymond füles, hogy jött-e be sertéshús, tejtermék az országba.

Tudom, hogy az országot bizonyos egyezmények kötik arra, hogy liberalizálni kell a vámpolitikánkat, de egy-két adatot a tisztelt Háznak ismertetnék.

A Vám- és Pénzügyõrség adatai szerint például ez évben az elsõ öt hónapban Magyarországra bejött 3376 ezer kilogramm, tehát 3300 tonna szarvasmarhahús és vágási melléktermék. Tejtermékbõl ugyanez idõ alatt, tehát elsõ öt hónapban bejött közel 2 millió kilogramm tejtermék. Amikor csatornába öntik ki a tejet Nógrád megyében. Juhhúsból ebben az elsõ öt hónapban bejött 69 000 kilogramm, élõjuhként 16 000 darab. És ami igazán meglepõ, tisztelt miniszter úr és tisztelt kormánytagok, sertésbõl ugyan élõ állapotban csak 169 darab, de az elsõ öt hónapban sertéshúsból és vágási melléktermékbõl 6,5 millió kilogramm, tehát 6500 tonna sertéshús és vágási melléktermék jött be az országba.

Amikor Magyarországon a sertéstenyésztõk ilyen lehetetlen helyzetbe kerültek, hogy Csongrádban már úttorlaszokat emelnek, és az érdekképviseletek hallatják szinte fél éve a hangjukat, akkor meglepõ, hogy ilyen mennyiségû sertéshús és vágási melléktermék érkezett az országba.

A különbözõ egyezmények, mivel reakcióra, reagálásra nem lesz módom, a miniszter úr nyilván elmondja, hogy azok a nemzetközi egyezmények kötelezik az országot ezeknek a vámkedvezményeknek a megadására, tehát az importnak a lehetõsége igenis szabályozott és törvényileg megalapozott.

Erre viszont én azt mondom, hogy egy kormánynak, amely magát nemzeti kormánynak mondja, elsõsorban a termelõknek, a fogyasztóknak az érdekét kell fölvállalni. Nézzük az eseményeket. A magyar élelmiszeripar, a mezõgazdasági termelés közel 40 százalékkal csökkent az utolsó négy évben. Tudja mindenki, hogyha, mondjuk négy-öt év múlva bekerülünk az Európai Unióba, a belépéskori szint lesz az a bázis, ami fölé nem mehet az ország mezõgazdasági, élelmiszeripari termelése. Felteszem akkor a kérdést, hogy egy ország, mondjuk, ahogy az Európai Unió országai védik a maguk mezõgazdasági termelõinek érdekét, miért nincs nemzeti kormány Magyarországon? Nézzük elõször, hogy a lecsökkent, közel egyharmadával csökkent tejtermékfogyasztást, húsfogyasztást Magyarországon milyen módon lehetne növelni, hisz a tudósok szerint Magyarországon közel egyharmada a lakosságnak alultáplált. Ma valóban a sajtot a nyugdíjasok, a kisnyugdíjasok, a nagycsaládosok csak a kirakatokban és a tv reklámaiból ismerik.

Hogy lehetne ezen segíteni? A kormány, a tisztelt kormány - ezért örülök, hogy a pénzügyminiszter úrtól kezdve több kormánytag jelen van -, a kormány különbözõ csatornákon szociálpolitikát érvényesít, ad ki akár alkoholistáknak is, egyes személyeknek pénzt. Hiszen a személyekhez kötõdnek ezek a szociális támogatások, gondolok akár a munkanélküli segélyre vagy egyéb szociális ellátó rendszerekre. Azt, hogy a magyar mezõgazdasági termelõket hogy lehetne segíteni, Horn akadémikustól kezdve nagyon sokan elmondják.

(10.10)

Én ebben a Házban is - legalább már két év alatt ötször - elmondtam, hogy a mezõgazdasági termelõket közvetve is lehetne úgy támogatni, hogy az a szociális ellátó rendszeren - akár az iskolatej példáját hozom fel -, hisz Amerikában is több tízmillió ember fogyasztja az iskolatejen keresztül a mezõgazdasági termékeket, szociális ellátásként kapja, Magyarországon miért nem lehet ezt megcsinálni? Miért nincs egy olyan összehangolt politika a kormányon belül, amikor az agrárpolitikát a szociálpolitikával összehangolnák? Sajnos, letelt az idõm, nincs módon kifejteni, de egytõl félek: (Moraj. - Zaj.) Mikor eljön a költségvetési vita - szeptemberben, októberben -, a részletkérdésekben megint hatalmas indulatok, hatalmas idõeltolódás lesz, de az összehangolt, a valódi kardinális kérdéseket érintõ szociálpolitika, agrárpolitika nem lesz összeegyeztetve. Sajnos, jogom van az elõzõ évek tapasztalata alapján feltételezni. Köszönöm. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage