Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Frakcióvezetõ-helyettes Úr! Ismételten szeretném hangsúlyozni, hogy a magyar termelõk érdekében és a hazai ellátás biztonsága érdekében kötelesek vagyunk, és én helyeslem is azt, hogy az Európai Unióval kötött társulási megállapodás alapján és a BTO-val kötött megállapodás alapján korlátozott mértékben élelmiszereket kell beengedjünk az országba. Ennek az az eredménye, ez azzal a haszonnal jár, hogy a mi termékeinket is befogadják ezek az országok, és ez az elmúlt évek tapasztalatai, számszerû adatai szerint azt jelenti, hogy még mindig kétszer annyi élelmiszert szállítunk ezekbe az országokba, mint amennyit onnan importálunk. Egyébiránt a volt szocialista országok között egyedül Magyarország szállít több élelmiszert az Európai Unióba, mint amennyit onnan importál.

Másrészt - csak a tisztánlátás érdekében - hangsúlyozni kívánom, hogy hosszú évek óta elõször és másodszor '95-ben és '96-ban csökkent a mezõgazdasági termékek és az élelmiszerek importja Magyarországra. A '95-ös adatok egyértelmûen azt mutatják, hogy körülbelül 10 százalékkal csökkent a mennyiség, és az idei adatok azt mutatják, hogy ebben az évben is várhatóan egy 5-10 százalékkal csökken a behozott mezõgazdasági és élelmiszer-ipari termékek aránya.

Én azt gondolom, hogy ezek az intézkedések megkerülhetetlenek, szükségesek és elegendõek is a hazai fogyasztás és a hazai termelõk biztonsága érdekében. Köszönöm a megtisztelõ figyelmüket. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage