Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Most tehát az elõterjesztõ által támogatott, jegyzõ képviselõtársam által ismertetett módosító javaslatokról határozunk, amelyekrõl a frakciók nem kértek külön szavazást. Megkérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ által támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm szépen. Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 196 igen szavazattal, 53 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadta. Akkor most felsorolnánk, akiknek nem mûködik a gépük, hogy a további szavazásokra be tudják kapcsolni. Raskó György, Farkas Gabriella, Mészáros Béla, Toller László, Nagyiványi Zoltán, Szabó Lajos Mátyás, Orosz István. Köszönöm szépen. Folytatjuk a szavazást. Tisztelt Országgyûlés! Most a további módosító javaslatokról határozunk. Az ajánlás 1., 2., valamint a kiegészítõ ajánlás 3. és 4. pontjai egyaránt a törvényjavaslat 2. § (1) bekezdésében a törvény 3. §- a (2) bekezdésének elhagyására, illetõleg módosítására irányulnak, amelyben az egyházak, illetõleg nyilvántartásba vett egyházi jogi személyekre történõ hivatkozással egészítik ki a bekezdést. Az ajánlás 1. pontjában Dobos Krisztina és képviselõtársai a törvényhely elhagyására tesznek javaslatot.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja az összes többi módosító javaslat elfogadását. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Megkérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot?

(10.50)

Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen szavazattal, 194 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Dobos Krisztina javaslatát teszem fel szavazásra, a kiegészítõ ajánlás 4. pontja szerint. A bizottságok nem támogatják. És a Tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 53 igen szavazattal, 196 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az oktatási bizottság javaslatát teszem most fel szavazásra, a kiegészítõ ajánlás 2. pontja szerint. A javaslatot az elõterjesztõ és az önkormányzati bizottság is támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés a módosító javaslatot 236 igen szavazattal, 14 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 3. pontjában Dobos Krisztina a törvényjavaslat 2. §-a (2) bekezdésében, a törvény 3. §-a (3) bekezdésének kiegészítését indítványozza. E szerint a törvényben meghatározott nevelés, oktatás, valamint ellátás, az intézményfenntartóktól függetlenül is, ingyenes legyen. A bizottságok nem támogatják. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 51 igen szavazattal, 193 nem szavazattal, 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 5. és 6., illetõleg a kiegészítõ ajánlás 5. és 6. pontjai egyaránt a törvényjavaslat 3. § (1) bekezdésében, a törvény 4. §-ának (1) bekezdése helyébe lépõ rendelkezések felvételét, illetõleg a bekezdés módosítását indítványozzák. Az indítványok egyaránt a szülõnek arra a jogára irányulnak, hogy a gyermekeket vallási és világnézeti meggyõzõdésüknek megfelelõ oktatásban és nevelésben részesíthessék.

Elõször az oktatási bizottság javaslatát teszem fel szavazásra, a kiegészítõ ajánlás 5. pontja szerint. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a további indítványok elfogadását. A javaslatot az elõterjesztõ támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 258 igen szavazattal, 3 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta.

Az ajánlás 7., 8. és 9. pontjában lévõ indítványok a törvényjavaslat 3. §- ának (2) bekezdésében, a törvény 4. § (2) bekezdésének elhagyását, illetõleg módosítását indítványozzák. A javaslatok a nevelési és pedagógiai programok, az intézmények mûködése és tevékenysége tekintetében a vallási és világnézeti semlegességgel kapcsolatos rendelkezés elhagyását, illetve módosítását indítványozzák.

Elõször Dobos Krisztina javaslatát teszem fel szavazásra, az ajánlás 7. pontja szerint. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 8. és 9. pontban lévõ indítvány elfogadását. A bizottságok nem támogatják. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 55 igen szavazattal, 202 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Sándorffy Ottó javaslatát teszem fel szavazásra, az ajánlás 8. pontja szerint. A bizottságok nem támogatják. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 57 igen szavazattal, 204 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Csapody Miklós javaslatát teszem fel szavazásra, az ajánlás 9. pontjának megfelelõen. A bizottságok nem támogatják. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 58 igen szavazattal, 203 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 10. és 11. pontjában lévõ javaslat egymás mellett is elfogadható megoldást kínál, a törvényjavaslat 3. §-a (3) bekezdésében, a törvény 4. § (4) bekezdésének módosítására. A 10. pontban, Dobos Krisztina javaslata szerint az egyházi jogi személy, a hit- és vallásoktatást úgy szervezheti, hogy az igény bejelentésére a gyermek 14 éves koráig a szülõ, utána a gyermek, vagy - a gyermek véleményét figyelembe véve - nevében a szülõ legyen jogosult.

A 11. pontban K. Csontos Miklós nyelvtani szövegpontosításra tesz javaslatot. Azonos nyelvtani szövegpontosítást tartalmaz az ajánlás 206., 215., 219. és 220. pontjában lévõ módosító indítvány, ezért ezekrõl együtt szavazunk.

Elõször Dobos Krisztina javaslatát teszem fel szavazásra, az ajánlás 10. pontja szerint. A bizottságok nem támogatják. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 62 igen szavazattal, 200 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett, nem fogadta el.

Most K. Csontos Miklós javaslatát teszem fel szavazásra, az ajánlás 11., 206. 215., 219. és 220. pontjai szerint. A bizottságok nem támogatják. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 48 igen szavazattal, 211 nem szavazattal, 6 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 12. és 13. pontjai, a törvényjavaslat 3. § (4) bekezdésében, a törvény 4. §-a (6) bekezdésének alternatív módosítását javasolják. A 12. pontban Sándorffy Ottó a nem állami, illetve önkormányzati közoktatási intézmény finanszírozásának mértékére tesz javaslatot. A 13. pontban Dobos Krisztina és képviselõtársai azt javasolják, hogy a kiegészítõ anyagi támogatás olyan mértékû legyen, amely a nevelés és az oktatás ingyenességéhez szükséges. A javaslatról a Kereszténydemokrata Néppárt képviselõcsoportja név szerinti szavazást kért. A módosító javaslatot a bizottságok nem támogatják. A név szerinti szavazás a szokásos rendben történik.

(11.00)

Tájékoztatom önöket, hogy az alternatíva másik elemérõl csak a név szerinti szavazás eredményének megállapítását követõen tudunk szavazni, addig a határozathozatal további részét folytatjuk.

Felkérem képviselõtársaimat, hogy a jegyzõk kérdésére felállva, hangosan válaszoljanak annak érdekében, hogy pontosan regisztrálható legyen a szavazás.

Ezek után, kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e Dobos Krisztina és képviselõtársai módosító javaslatát az ajánlás 13-as pontjának megfelelõen?

Kérem, név szerint szavazzanak!

Megkérem a jegyzõ urakat, hogy kezdjék meg a határozhathozatali eljárást.

(A jegyzõk felváltva olvassák a képviselõk névsorát, majd hangosan megismétlik a képviselõk állásfoglalását. A felolvasást Boros László kezdi,

majd Sasvári Szilárd folytatja.)

Alföldi Albert: nem.

Annus József: nem.

Antalóczy Attila: nem.

Aszódi Ilona Katalin: nem.

Dr. Avarkeszi Dezsõ: nem.

Dr. Ábrahám Tibor: nincs jelen.

Dr. Áder János: nincs jelen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage