Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Szeretném bejelenteni, hogy ha ennek a törvényjavaslatnak a szavazása végére értünk, akkor szünet lesz. (Taps.)

De akkor tudunk gyorsabban szavazni, hogyha nagyobb figyelemmel vannak képviselõtársaim. Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 248. pontjában Horn Gábor a törvényjavaslat 73. §-ában a törvény 96. §-a (5) bekezdés a) pontjának módosításában az országos pedagógus-továbbképzési akkreditációs bizottság feladat- körét kívánja szûkebben megállapítani. Az oktatási bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 192 igen, 84 ellenszavazat és két tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 249. pontjában Kelemen András a törvényjavaslat 73. §-ában a törvény 96. § (5) bekezdésének új pontokkal történõ kiegészítésével az Országos Köznevelési Tanács új, állandó bizottságaira tesz javaslatot. Frakciókérésre szavazunk. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 64 igen, 212 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 255. pontjában Szabad György a törvényjavaslat új paragrafussal történõ kiegészítésével a pedagógus szakmai szervezetek felvételére tesz javaslatot. Bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 65 igen, 203 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 270. pontjában Dobos Krisztina a törvényjavaslat 84. § (1) bekezdésében a törvény 111. § (1) bekezdése c) pontjának módosításával a helyi önkormányzati feladatellátás keretében ingyenesen igénybe vehetõ szolgáltatások körét kívánja az elõterjesztéstõl eltérõen megállapítani. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 67 igen, 209 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 276. és a kiegészítõ ajánlás 79. pontja alternatív megoldást kínál a törvényjavaslat 88. § (1) bekezdésében a törvény 118. § (4) bekezdésének módosítására. A 276. pontban Tóth András azt javasolja, hogy az egy ellátottra jutó normatív hozzájárulás összegének el kell érnie az elõzõ évi normatív hozzájárulás elõzõ évi inflációval megnövelt összegét. A kiegészítõ ajánlás 79. pontjában Szöllõsi Istvánné javaslata szerint a normatív hozzájárulás összegének az elõzõ évi hozzájárulások összegének reálértékét kell elérnie. Elõször Tóth András javaslatát teszem fel szavazásra. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 75 igen, 186 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett nem fogadta el. Most Szöllõsi Istvánné javaslatát teszem fel szavazásra. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 81 igen, 173 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 279. pontjában Pokorni Zoltán, 280. pontjában pedig K. Csontos Miklós a törvényjavaslat 88. § (2) bekezdésében a törvény 118. § (6) bekezdésének módosítását indítványozza. Pokorni Zoltán maximális osztálylétszám helyett átlagos osztálylétszámot javasol. K. Csontos Miklós a maximális helyett a "legmagasabb" szó felvételét javasolja. Elõször Pokorni Zoltán javaslatát teszem fel szavazásra. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 75 igen, 200 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most K. Csontos Miklós javaslatát teszem fel szavazásra, amelyet az önkormányzati bizottság támogat, az oktatási nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

(12.30)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 61 igen, 193 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 85. pontjában Szöllõsi Istvánné a törvényjavaslat 88. §-a (2) bekezdésében a törvény 118. §-ának új bekezdéssel történõ kiegészítését javasolja. E szerint az intézményfenntartó adott évi mûködési kiadásai, változatlan feladat mellett, nem lehetnek kevesebbek az elõzõ évi kiadások reálértékénél. Az oktatási bizottság támogatja, az önkormányzati és a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 61 igen, 179 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 283. és 285. pontjai alternatív megoldást kínálnak a törvényjavaslat 90. §-ában a törvény 119. §-ának új bekezdéssel történõ kiegészítésére. Pokorni Zoltán, illetõleg Csizmár Gábor és Horn Gábor egyaránt a közoktatási feladatok támogatásához közalapítvány létrehozását javasolják.

Elõször Pokorni Zoltán javaslatát teszem fel szavazásra, amelyet az oktatási bizottság támogat, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen, 198 ellenszavazat és 24 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Csizmár Gábor és Horn Gábor javaslatát teszem fel szavazásra. Az oktatási bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 95 igen, 127 ellenszavazat és 52 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 284. és 286. pontjai a törvényjavaslat 90. §-ában a törvény 119. §-ának új bekezdéssel történõ kiegészítését indítványozzák. Dr. Benkõ András, illetõleg dr. Dobos Krisztina egyaránt arra tesznek javaslatot, hogy a lakóhelyi és családi körülmények miatti hátrányok csökkentése, meghatározott programok megvalósítása, illetve kollégiumi intézményrendszer mûködtetése és fejlesztése céljából a kormány közalapítványt hozzon létre.

Elõször Dr. Benkõ András javaslatát teszem fel szavazásra, amelyet az oktatási bizottság támogat, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 74 igen, 184 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Dr. Dobos Krisztina javaslatát teszem fel szavazásra. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 66 igen, 206 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 88. pontjában dr. Jánosi György a törvényjavaslat 90. §-ában a törvény 119. §-ának új bekezdéssel történõ kiegészítésével ugyancsak közalapítvány létrehozását indítványozza, amely a közoktatás számítógépes rendszere kiépítésének fejlesztése és mûködtetése céljából jönne létre. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 61 igen, 178 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 299., és 301. pontjai a törvényjavaslat 94. §-ában a törvény 123. §-a (3) bekezdése g) pontja helyébe új szöveg felvételét, illetõleg a g) pont módosítását javasolja.

Dr. Szabad György javaslata szerint a tanítási év az általánosan kötelezõ vizsgákat, illetve bármilyen kötelezõ foglalkozást beleértve, nem elõzheti meg szeptember 1-jét és nem terjedhet túl június 14-én. Pokorni Zoltán a 180 napos tanítási év felvételét javasolja. Egyik javaslat sem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, képviselõcsoportok kérték a szavazást.

Elõször dr. Szabad György javaslatát teszem fel szavazásra. Az Országgyûlés elfogadja-e? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 48 igen, 223 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Pokorni Zoltán javaslatát teszem fel szavazásra. Elfogadja-e a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 68 igen, 206 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 312. pontjában Pokorni Zoltán a törvényjavaslat 95. §-a (1) bekezdésében a törvény 124. §-a (4) bekezdése d) pontjának elhagyását indítványozza, amelyben az alapfokú iskolai végzettség tanúsításának határidejére irányuló rendelkezés elhagyását indítványozza. Frakciókérésre szavazunk. Tisztelt Országgyûlés, elfogadja-e a javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 68 igen, 204 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 317. pontjában Horn Gábor a törvényjavaslat 95. §-a (3) bekezdésében a törvény 124. §-ának új bekezdéssel történõ kiegészítését javasolja. E szerint a költségvetés terhére meg kell téríteni azt az összeget, amelyet a fenntartónak az intézmény számítógépes információs rendszerhez csatlakozás célját szolgáló távbeszélõvonal megváltásáért kell fizetnie. Az oktatási és az önkormányzati bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 144 igen, 120 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett elfogadta.

A 337. pontban dr. Jánosi György, dr. Benkõ András és Horn Gábor a törvényjavaslat 100. §-ában a törvény elsõ számú melléklete, elsõ részt vezetõ 2. pontja negyedik gondolatjellel jelölt részének kiegészítésével, a vezetõk létszámának kiegészítését javasolja. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 58 igen, 189 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 341. pontjában Pokorni Zoltán a törvényjavaslat 100. §-ában a törvény elsõ számú melléklete elsõ részének kiegészítésével, szabadidõ- szervezõ felvételére tesz javaslatot. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 74 igen, 191 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(12.40)

A kiegészítõ ajánlás 97. pontjában Szöllõsi Istvánné a törvényjavaslat 100. §-ában a törvény 1. számú melléklete 1. részében a nevelõ- és oktatómunkát közvetlenül segítõ alkalmazottak létszámbõvítését indítványozza. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem, és a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 94 igen, 168 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 347. és 348. pontjában Pokorni Zoltán és dr. Benkõ András a törvényjavaslat 100. §-ában a törvény 1. számú melléklete 2. részének új francia bekezdésekkel történõ kiegészítését javasolják. Mindkét javaslat más célra fel nem használható, központosított elõirányzattal történõ támogatások körét kívánja bõvíteni.

Elõször Pokorni Zoltán javaslatát teszem fel szavazásra, amelyet az oktatási bizottság támogat, a többi nem, és a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 75 igen, 193 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most dr. Benkõ András javaslata felett szavazunk, amelyet az oktatási bizottság támogat, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 77 igen, 190 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 354. pontjában Csizmár Gábor és dr. Jánosi György a törvényjavaslat 100. §-ában a törvény 1. számú melléklete 2. részének 2. pontja a) alpontja helyébe új szöveg felvételét javasolják. E szerint más célra fel nem használható, kiegészítõ szakmai normatívával kell támogatni a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó óvodai nevelést és iskolai oktatást, illetõleg az iskolaszék szülõi szervezete, az iskolai önkormányzati sportkör mûködési feltételeinek megteremtését. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 74 igen, 177 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 352. pontjában Iványi Tamás, Szabados Tamás és Szilágyi Péter a törvényjavaslat 100. §-ában a törvény 1. számú melléklete 2. részének 2. címe 1. pontja (c) alpontja bevezetõ szövegének kiegészítésével azt javasolják, hogy a normatív hozzájárulás meghatározásakor - meghatározott feltételek esetén - azt a tanulót is figyelembe lehessen venni, aki az 5. életévét elérte. Az oktatási bizottság támogatja, az önkormányzati és a költségvetés nem, és a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 86 igen, 180 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 355. és a kiegészítõ ajánlás 103. pontjában dr. Szabó Imre, illetõleg dr. Benkõ András és dr. Szabó Imre a törvényjavaslat 100. §-ában az 1. számú melléklet "Beosztott pedagógusi munkakörök" címû részének módosítását indítványozzák. A 355. pontban lévõ javaslat magában foglalja a kiegészítõ ajánlás 103. pontjában lévõ indítványt.

Elõször dr. Szabó Imre javaslatát teszem fel szavazásra, amelyet az oktatási bizottság támogat, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen, 184 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most dr. Benkõ András és dr. Szabó Imre javaslatát teszem fel szavazásra, amelyet az oktatási bizottság támogat, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosítõ javaslatot 81 igen, 189 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 104. pontjában Iványi Tamás a törvényjavaslat 100. §- ában az 1. számú melléklet "Beosztott pedagógusi munkakörök" címû része 8/b alpontjának kiegészítésével a mûvészeti szakiskolák és szakközépiskolák felvételére tesz indítványt. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 51 igen, 201 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 357. pontjában Horn Gábor és Körösfõi László a törvényjavaslat 100. §-ában az 1. számú melléklet "Beosztott pedagógusi munkakörök" cím alatti felsorolás kiegészítését indítványozzák, melyet a bizottságok támogatnak. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 227 igen, 23 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 358. és a (Bekiabálás: Visszavonom!), az ajánlás 358. kiegészítõ ajánlás 105. pontjában lévõ javaslatot az elõbbi indítványozó visszavonta. (Az elnök a jegyzõvel tanácskozik.)

Akkor, tisztelt Országgyûlés, az ajánlás 365. és a kiegészítõ ajánlás 107. pontja a törvényjavaslat 100. §-ában a törvény 1. számú melléklet 3. rész 2. fejezet 7. pontja a) alpontja 2. francia bekezdése elhagyását, illetõleg módosítását indítványozza.

Elõször Pokorni Zoltán javaslatát teszem fel szavazásra, az ajánlás 365. pontja szerint. A bizottságok nem támogatják, és a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 64 igen, 213 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most dr. Dobos Krisztina javaslatát teszem fel szavazásra, a kiegészítõ ajánlás 107. pontja alapján. A bizottságok nem támogatják, és a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 66 igen, 212 ellenszavazat és egy tartózkodás mellet nem fogadta el.

Az ajánlás 378., 381. és a kiegészítõ ajánlás 108. pontjai egyaránt a törvényjavaslat 102. §-ában a törvény 3. számú melléklet 1. részének módosításával a létszámhatárokat kívánják - az elõterjesztéstõl eltérõen - megállapítani.

Elõször Csizmár Gábor és képviselõtársai javaslatát teszem fel a szavazásra, az ajánlás 378. pontjának megfelelõen, amelyet az oktatási bizottság támogat, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

(12.50)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 225 igen szavazattal, 49 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 384. pontjában Dobos Krisztina, valamint Pokorni Zoltán a törvényjavaslat 102. §-ában a törvény 3. számú melléklet 2. részének módosítását javasolja. E szerint a csoportokra és osztályokra megállapított maximális létszámot legfeljebb 10 százalékkal lehessen átlépni. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 97 igen, 175 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 428. pontjában Csizmár Gábor, Horn Gábor, valamint Körösfõi László a törvényjavaslat 103. § (2) bekezdésének jogtechnikai jellegû módosítását javasolják, amelyet az oktatási és az alkotmányügyi bizottság támogat, a költségvetési bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 105 igen, 165 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van- e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyekrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. Ilyen nincs. (Csizmár Gábor jelentkezik.) Csizmár Gábornak van ilyenrõl tudomása. Megadom a szót a képviselõ úrnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage