Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Most tehát azokról a javaslatokról határoz az Országgyûlés, amelyeket a jegyzõ úr a kormány által támogatott módosító javaslatként felsorolt.

Tisztelt Országgyûlés! Elfogadja-e az elõterjesztõ által támogatott és a jegyzõ által ismertetett módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 206 igen szavazattal, 55 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyekrõl a frakciók által bejelentett szavazási igények alapján még dönteni kell.

Az ajánlás 4., 5. és a kiegészítõ ajánlás 2., 3. pontja alternatív megoldást tartalmaz a törvényjavaslat 1. § (2) bekezdésében a törvény 2. § (1) bekezdése módosítására. Az alaprendelkezés a felsõoktatási intézmények meghatározását tartalmazza.

Elõször az oktatási bizottság javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 2. pontja szerint. Elfogadja-e a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 68 igen, 186 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most az oktatási bizottság javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 3. pontja szerint. Az emberi jogi bizottság nem támogatja.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 42 igen, 214 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Kovács Kálmán javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 4. pontja szerint. A bizottságok nem támogatják.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 57 igen szavazattal, 207 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Kérném Hegyi Gyula képviselõ úr gépét bekapcsolni.

Most Kávássy Sándor javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 5. pontja szerint. A bizottságok nem támogatják.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 25 igen, 233 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 7. és 8. pontjai alternatív megoldást kínálnak a törvényjavaslat 4. §-ában a törvény 4/A § módosítására.

Mindkét indítvány a felsõoktatási intézményhálózat átalakítására vonatkozó javaslatot tartalmazza.

Elõször Bihari Mihály javaslatát teszem fel szavazásra, amelyet a bizottságok támogatnak.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 41 igen, 201 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Bretter Zoltán és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra.

A költségvetési bizottság és az elõterjesztõ támogatja, az oktatási bizottság nem. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 134 igen, 127 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 9. pontjában Bihari Mihály az 5. §-ban a törvény 5. § módosítását javasolja, amely az állami felsõoktatási intézmények létesítésérõl és átalakításáról rendelkezik. Ez a javaslat magában foglalja az ajánlás 29. pontjában lévõ indítványt. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 172 igen, 75 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett elfogadta.

A 31. és a 48. pontban Orosz István a 6. § (2) bekezdésében a törvény 7. § (5) bekezdése és a 8. §-ban a törvény 9. § (1) bekezdése módosítását javasolja, melynek lényege, hogy a megjelölt szabályozási területen nem kíván különbséget tenni állami és nem állami felsõoktatási intézmény között. Bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 54 igen, 190 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 33. pontban Pokorni Zoltán a 6. § (2) bekezdésében a törvény 7. § (4) bekezdése módosítását kezdeményezi.

Lényege: Az állami felsõoktatási intézmény feladatainak körét kizárólag az alapító okirat határozza meg. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 75 igen, 189 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 34., a kiegészítõ ajánlás 10., 12. pontjai alternatív megoldást tartalmaznak a törvényjavaslat 6. § (3) bekezdésében a törvény 7. § (6) bekezdése kiegészítésére.

Mindhárom indítvány az államilag finanszírozott képzés beindításának korlátait tartalmazza. Az oktatási bizottság javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 12. pontja szerint. Az Országgyûlés támogatja-e? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 49 igen, 203 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Jánosi György javaslatát teszem fel szavazásra.

Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kérem Nádori László képviselõ úr gépét bekapcsolni.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 igen, 182 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most ismét Jánosi György javaslata következik, amelyet az oktatási bizottság támogatott, de a képviselõ úr visszavonta a javaslatát.

A kiegészítõ ajánlás 13. pontjában Csizmár Gábor a törvényjavaslat 6. § (4) bekezdésében a törvény 7. § (8) bekezdése helyébe új rendelkezést javasol. Lényege: Az országos képzési jegyzékben meghatározott iskolai rendszerû felsõfokú szakképzést folytathatnak a felsõfokú intézmények, akkreditációjuk alapján. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kis türelmet kérek, tisztelt Országgyûlés, majd ha mondom, hogy szavazzanak, akkor. (Derültség, zaj.) Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 186 igen, 63 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett elfogadta.

(14.10)

A kiegészítõ ajánlás 14. pontjában Csizmár Gábor a törvényjavaslat 6. § (5) bekezdésében a törvény 7. § (9) bekezdése helyébe újat javasol. Lényege: a felsõoktatási intézmények költségtérítéses formában, illetõleg - vállalkozási tevékenységként - iskolai rendszeren kívüli szakképzést is folytathatnak. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 196 igen, 70 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 15. pontjában Csizmár Gábor a törvényjavaslat 6. § (6) bekezdésében a törvény 7. § (10) bekezdése helyébe új rendelkezést javasol, amely lehetõvé teszi, hogy a felsõoktatási intézmények költségtérítéses szolgáltatásként, illetõleg vállalkozási tevékenységként egyéb feladatokat is ellássanak. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 89 igen, 164 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 49. és a kiegészítõ ajánlás 18. pontja egymás mellett is elfogadható megoldásokat tartalmaz a törvényjavaslat 8. §-ában a törvény 9. § (2) bekezdése c) pontjára. Az alkotmányügyi bizottság javaslata szerint az állami felsõoktatási intézmények feladatai ellátásának forrása legyen az általa benyújtott szolgáltatások díja is. dr. Dobos Krisztina szerint a tandíj ne legyen forrásként megjelölve. Az alkotmányügyi bizottság javaslatát teszem fel szavazásra, amelyet az oktatási bizottság támogat, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 91 igen, 165 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most dr. Dobos Krisztina javaslatát teszem fel szavazásra...(Közbeszólás: Miért?) A frakció kérte a szavazást. Tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 62 igen, 209 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az 52. pontban dr. Orosz István és képviselõtársai a törvényjavaslat 9. §- ában a törvény 9/A § (1) bekezdése módosítását javasolják. Lényege: a megjelölt szabályozási területen nem kívánnak különbséget tenni állami és nem állami felsõoktatási intézmény között. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 67 igen, 201 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az 53. pontban dr. Szabad György a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/A § (1) bekezdése módosítását javasolja. Indítványa szerint a normaszövegben "az államilag finanszírozott" helyett "az állam által elismert" felsõfokú szakemberképzés szerepeljen. Ugyanakkor a törvény további rendelkezéseinek összhangjára utaló fordulatot kíván a törvénybe szerkeszteni. A frakciókérésre szavazunk.

Tisztelt Országgyûlés elfogadja-e az indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 31 igen, 240 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 19. pontjában az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslat 8. §-ában a törvény 9. § (3) bekezdése módosítását kezdeményezi. Ebben a költségvetési elõirányzatként megtervezett források felhasználására terjeszt elõ indítványt, amelyet az oktatási bizottság támogat. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 igen, 184 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 55. és a kiegészítõ ajánlás 21. pontja alternatív megoldást tartalmaz a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/A § (2) bekezdése helyébe lépõ rendelkezésére, amely a hallgatók állami támogatásának elõirányzatával kapcsolatos szabályt tartalmazza.

Elõször Csizmár Gábor javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 21. pontja szerint. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 71 igen, 185 ellenszavazat és 27 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Pokorni Zoltán javaslata következik az ajánlás 55. pontja szerint. Az oktatási bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 65 igen szavazattal, 210 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett a módosító indítványt nem fogadta el.

Az ajánlás 58. és a kiegészítõ ajánlás 22. pontja alternatív megoldást kínál a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/B § (1) bekezdése módosítására. Mindkét indítvány a képzési elõirányzat meghatározását és célját tartalmazó rendelkezést módosítja.

Elõször dr. Bihari Mihály javaslatát teszem fel szavazásra, a kiegészítõ ajánlás 22. pontja szerint. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 28 igen, 232 ellenszavazat és 27 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Bretter Zoltán és képviselõtársai javaslata következik az ajánlás 58. pontja szerint. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 106 igen, 146 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 23. pontjában dr. Bihari Mihály a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/B § (2) bekezdése módosításával a képzési normatívára vonatkozó szabályt változtatja meg. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 50 igen, 212 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 63. pontban Bretter Zoltán és képviselõtársai a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/B §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Javaslatuk szerint a költségtérítéses szolgáltatások feltételeinek megteremtése az ezekbõl származó jövedelembõl történhessen. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 116 igen, 145 ellenszavazat és 27 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(14.20)

A 67. pontban Pokorni Zoltán a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/C. § módosítását kezdeményezi. Indítványa a létesítményfenntartási elõirányzat meghatározását tartalmazó rendelkezés módosítását javasolja. Frakciókérésre szavazunk. Tisztelt Országgyûlés, támogatja-e az indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 63 igen, 216 ellenszavazat, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 69. és a kiegészítõ ajánlás 25. pontja alternatív megoldást tartalmaz a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/C. § új bekezdéssel történõ kiegészítésére. Mindkét indítvány a felsõoktatási intézmények amortizációs alapképzésének és felhasználásának szabályát tartalmazza.

Elõször Bretter Zoltán és képviselõtársai javaslata következik az ajánlás 25. pontja szerint. Oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés - hogyha megjelenik a szavazási táblán a szavazási lehetõség? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 37 igen szavazattal, 211 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Bretter Zoltán és Horn Gábor javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 69. pontja szerint. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 49 igen, 199 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 70. pontban Bretter Zoltán és képviselõtársai a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/C. §-a kiegészítését javasolják. Ebben a felsõoktatási intézmények létesítményfenntartási normatívájának képzését tartalmazó szabályt terjesztenek elõ. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 39 igen, 216 ellenszavazat és 24 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 73. pontban Bretter Zoltán és képviselõtársai a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/D. §-ának módosításával azt kezdeményezik, hogy a programfinanszírozási elõirányzat ne lehessen kevesebb az éves összképzési elõirányzat 15 százalékánál. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 58 igen, 193 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 76. pontban Bretter Zoltán és képviselõtársai a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/D. §-át új bekezdéssel kívánják kiegészíteni. Lényege: a tankönyvkiadás többlettámogatásának évenkénti mértéke ne lehessen kevesebb az összképzési elõirányzat 3 százalékánál. Ezt pályázati rendszerben kell elosztani. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

A módosító javaslatot az Országgyûlés 153 igen, 117 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett elfogadta.

A 77. pontban Bretter Zoltán és képviselõtársai a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/D. §-át új bekezdéssel kívánják kiegészíteni, amely a hallgatók és az oktatók szakmai könyvekkel és folyóiratokkal történõ jobb ellátását célozza. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 90 igen, 174 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 78. pontban Bretter Zoltán és képviselõtársai a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/D. §-át új bekezdéssel kívánják kiegészíteni, amely az oktatók saját könyvvásárlásaihoz való hozzájárulást kívánják elõsegíteni. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 137 igen, 130 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 80. és a kiegészítõ ajánlás 28. pontja egymás mellett is elfogadható megoldást tartalmaz a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/E. § (1) bekezdése módosítására. Mindkét indítvány a kutatási elõirányzatok összegét meghatározó szabályt módosítja. Elõször a költségvetési bizottság javaslatát teszem fel szavazásra, a kiegészítõ ajánlás 28. pontja szerint, amelyet az oktatási bizottság nem támogat. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 27 igen, 239 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Bretter Zoltán és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 80. pontja alapján. Ezt támogatja az oktatási bizottság, de a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 75 igen, 197 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 82. pontban Horn Gábor és Jánosi György a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/G. §-át új bekezdéssel kívánják kiegészíteni, amely a bevételi maradvány felhasználásáról rendelkezik, amelyet az oktatási bizottság támogat, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 133 igen, 135 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 29. pontjában az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/G. § (1) bekezdése jogtechnikai pontosítását terjeszti elõ. Az oktatási bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 146 igen, 127 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett elfogadta.

A 83. pontban István József a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/G. § (2) bekezdése kiegészítését kezdeményezi, amellyel kiterjeszti a rendelkezést a nem állami felsõoktatási intézményekre is. A javaslatot bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés támogatja-e? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 58 igen, 207 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(14.30)

Az ajánlás 87. pontjában dr. Dobos Krisztina a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/H. §-a (1) bekezdése helyébe újat javasol. Lényege az egyházi felsõoktatási intézmény finanszírozása, amennyiben az oktatási tevékenységét a törvényben elõírt módon akkreditálták, mindenben az állami felsõktatási intézménnyel azonos módon történjék. A bizottságok nem támogatják, frakciókérésre szavazunk.

Tisztelt Országgyûlés! Támogatja-e az indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 66 igen, 207 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 89. pontjában Sasvári Szilárd a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 9/H. § (2) bekezdése kiegészítését kezdeményezi. Lényege: az állami megbízó és a fenntartó között a feladatvállalást szerzõdéssel kell garantálni. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 73 igen, 194 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 30. pontjában dr. Orosz István a törvényjavaslat 9. §- ában a törvény 9/H. § (2) bekezdés b) pontjának módosítását kezdeményezi. A javaslat a nem állami felsõoktatási intézmény szakemberképzési feladatainak ellátásával kapcsolatos szabályt módosítja, amelyet az oktatási bizottság támogat, a többi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen, 184 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 31. pontjában dr. Orosz István a törvényjavaslat 9. §- ában a törvény 9/H. § (2) bekezdés c) pontjának módosítását kezdeményezi. A javaslat a nem állami felsõoktatási intézmény szakemberképzési feladatainak ellátásával kapcsolatos egy további szabályát módosítja. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen, 190 ellenszavazat, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 38. pontjában az oktatási bizottság a 12. § (3) bekezdésében a törvény 11. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni, amely az együttmûködés kereteit tartalmazza.

A tisztelt Országgyûlés támogatja-e az indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 74 igen, 198 ellenszavazat, 12 tartózkodás mellettt nem fogadta el.

A 96. pontban dr. Kelemen András a törvényjavaslat 13. §-ában a törvény 11/A. § (2) bekezdése módosítását javasolja. Az indítvány a határon túli képzés finanszírozásáról rendelkezik. A bizottságok nem támogatják.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 63 igen, 211 ellenszavazat, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 41. pontjában Bretter Zoltán és Horn Gábor a törvényjavaslat 14. §-ában a törvény 12/A. § (1) bekezdése helyébe új rendelkezést javasolnak. Lényege: a felsõoktatási szövetség olyan teljes egyesülést célzó átmeneti társulási forma, amelyet az Országgyûlés a szövetség létrejöttétõl számított 2-5 éven belül egységes önálló felsõoktatási intéznénnyé alakít át.

A költségvetési bizottság támogatja, az oktatási nem, a javaslatot az elõterjesztõ is támogatja, de az MSZP-képviselõcsoport kérésére külön szavaz róla az Országgyûlés.

Kérem tehát, tisztelt Országgyûlés, szavazzanak az indítványról! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 83 igen, 172 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 103. pontban Pokorni Zoltán a törvényjavaslat 14. §-ában a törvény 12/A. § (3) bekezdése a) pontjának módosítását javasolja. Az egy városban, illetõleg város vonzáskörzetében elhelyezkedõ felsõoktatási intézmények szövetségi csatlakozására vonatkozóan terjeszt elõ indítványt. Frakciókérésre szavazunk.

Tisztelt Országgyûlés! Támogatja-e az indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen, 212 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 109. pontban Horn Gábor és dr. Jánosi György a törvényjavaslat 15. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Lényege: ha az egyetem fõiskolai szintû képzést folytat, e képzésben fõiskolai tanárokat és docenseket is alkalmazhat. Az oktatási bizottság támogatja.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 135 igen, 132 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 110. és a kiegészítõ ajánlás 42. pontja alternatív megoldást kínál a törvényjavaslat 18. § (1) bekezdésében a törvény 17. §-ának módosítására. Mindkét indítvány az egyetemi tanárok kinevezésérõl és felmentésérõl rendelkezik.

Elõször dr. Orosz István javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 42. pontja szerint, amelyet az oktatási bizottság támogat, az emberi jogi bizottság nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 205 igen, 66 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 43. pontjában az alkotmányügyi bizottság a 18. § (1) bekezdésében a törvény 17. § (5) bekezdése jogtechnikai pontosítását terjeszti elõ, amelyet az oktatási bizottság támogat.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 149 igen, 119 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett elfogadta.

A 115. pontban dr. Orosz István ... Tisztelt Országgyûlés! Egy kicsit nagyobb csendet kérek! A 115. pontban dr. Orosz István a törvényjavaslat 19. §-ában a törvény 18. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ebben a fõiskolai tanárok kinevezésével és felmentésével kapcsolatos szabályt terjeszt elõ, amelyet az oktatási bizottság támogat, az emberi jogi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 196 igen, 69 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett elfogadta.

A 117. pontban dr. Kovács Kálmán a törvényjavaslat 19. §-ában a törvény 18. §-a (2) bekezdése módosítását kezdeményezi. Lényege: fõiskolai tanárrá az is kinevezhetõ, aki mûvészeti tárgyak oktatása terén - mûvészeti teljesítményét elismerõ - állami mûvészeti díjban részesül. Az oktatási bizottság nem támogatja.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 63 igen, 193 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(14.40)

A 123. pontban Orosz István a törvényjavaslat 23. §-ában a törvény 27. §-a (4) bekezdése módosítását indítványozza. Lényege: a hallgatói jogviszonyból származó egyéni jogokat a hallgatók a felsõoktatási intézmény szabályzataiban rögzített módon gyakorolják. A bizottságok támogatják.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 97 igen, 163 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 45. pontjában Csizmár Gábor a törvényjavaslat 26. §- ában a törvény 30. §-a (1), (2) bekezdése helyébe újat javasol. Ebben a hallgató-elõirányzat terhére nyújtható juttatások körét sorolja fel. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 124. és a 125. pontban lévõ javaslatok elfogadását. Csizmár Gábor javaslatát egyik bizottság sem támogatja.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 23 igen, 233 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 124. és a 125. pontokban Pokorni Zoltán a törvényjavaslat 26. §-ában a törvény 30. §-a (1) bekezdés a) pontjának a módosítását és új ponttal történõ kiegészítését kezdeményezi. Ez a rendelkezés a felsõoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatóinak juttatásait szabályozza, amelyet az oktatási bizottság támogat, a költségvetési nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 igen, 189 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 127. és a 128. pontokban dr. Schwarcz Tibor és Tóth András a törvényjavaslat 27. §-ában a törvény 31. §-a (2) bekezdése azonos tartalmú módosítását javasolják. Lényege: a tandíjra és költségtérítésre, valamint az egyéb díjakra vonatkozó szabályokat állami felsõoktatási intézmény esetén a kormányrendelet keretei között az intézményi szabályzat rendezze. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 42 igen, 202 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 48. pontjában Csizmár Gábor a törvényjavaslat 27. §- ában a törvény 31. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ebben a hallgatói tandíj mértékének megállapítására terjeszt elõ szabályt, amelyet az oktatási bizottság támogat, a költségvetési nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 42 igen, 213 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 50. pontjában Csizmár Gábor a törvényjavaslat 27.§- ában a törvény 31. § (5) bekezdés a) pontjának kiegészítését kezdeményezi, amely szövegpontosítást tartalmaz, amelyet az oktatási bizottság támogat, a költségvetési nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 53 igen, 205 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 52. pontjában dr. Orosz István a törvényjavaslat 27. §-ában a törvény 31. § (5) bekezdése helyébe új rendelkezést javasol. Ebben tandíjmentességre és további kedvezményekre tesz javaslatot. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 131. pontban lévõ javaslat elfogadását.

Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

A módosító javaslatot az Országgyûlés 56 igen, 203 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 131. pontban dr. Szabad György a törvényjavaslat 27. §-ában a törvény 31. § (5) bekezdés c) pontja helyébe új rendelkezést javasol. Lényege: az állami felsõoktatási intézményekben fizetendõ tandíjnak és költségtérítésnek esélyegyenlõséget célzó kompenzálása érdekében állami jótállás mellett nyújtott hitel biztosítására van szükség. A 132. pontban Pokorni Zoltán a törvényjavaslat 27. §-ában a törvény 31. § (5) bekezdését új ponttal kívánja kiegészíteni. Hasonló tartalmú rendelkezéssel.

Elõször Szabad György javaslatát teszem fel szavazásra, amely nem kapta meg a bizottságok támogatását, frakciókérésre szavazunk.

Támogatja-e a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 64 igen, 202 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Pokorni Zoltán javaslatát teszem fel szavazásra, a 132. pont szerint, amelyet a bizottságok nem támogatnak.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 63 igen, 208 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Kiegészítõ ajánlás 55. pontjában Csizmár a törvényjavaslat 28. §-ában a törvény 32. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ebben a felsõoktatási intézmények hallgatói jogviszonyát érintõ kérdésekre terjeszt elõ új javaslatokat, amelyeket az oktatási bizottság támogat. Képviselõ úr ennek tiszteletére felállt.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az indítványt?

Az Országgyûlés a módosító indítványt 56 igen szavazattal, 194 ellenszavazat és 24 tartózkodás mellett nem fogadta el. Képviselõ Úr, azt hiszem, leülhet. (Derültség, nevetés.)

A 135. pontban Nacsa János a törvényjavaslat 27. §-ában a törvény 31. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ebben a doktori képzés tanulmányi idõtartamát határozza meg. A bizottságok nem támogatják.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 34 igen szavazattal, 228 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 136. pontban Pokorni Zoltán a törvényjavaslat 27. §-ában a törvény 31. §- át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ennek megfelelõen kormányrendelet nem állapíthat meg és nem engedhet meg a mindenkori éves hallgatói normatíva 3 százalékánál nagyobb havi tandíjat.

Tájékoztatom képviselõtársaimat, hogy errõl a pontról, a korábban az elõterjesztõ által támogatott kiegészítõ ajánlás 53. pontban lévõ indítvány visszavonásával nyílt meg a szavazás lehetõsége.

(14.50)

Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 69 igen szavazattal, 197 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 56. pontjában az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslat 38. § (1) bekezdésében, a törvény 51. § (3) bekezdése jogtechnikai pontosítását javasolja, amelyet az oktatási bizottság támogat.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 143 igen szavazattal, 124 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 57. pontjában Orosz István a törvényjavaslat 39. §- ában a törvény 52. § helyébe új rendelkezést javasol. Az indítvány a felsõoktatási intézmények vezetési struktúráját tartalmazza. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 148. pontban lévõ javaslat elfogadását, amelyet - helyesebben az eredeti indítványt -, amely az 57. pontban van, az oktatási bizottság támogatja.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 59 igen szavazattal, 198 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 148. pontban Pokorni Zoltán a törvényjavaslat 39. § (1) bekezdésében, a törvény 52. § (3) bekezdése módosítását javasolja. Lényege: a felsõoktatási intézmény gazdasági vezetõje kinevezésének módjáról, idõtartamáról az intézményi szabályzat rendelkezzen. Frakciókérésre szavazunk.

Támogatja-e a tisztelt Országgyûlés az indítványt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 63 igen, 208 ellenszavazat, 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 150. pontban Orosz István a törvényjavaslat 40. § (2) bekezdésében a törvény 53. § (2) bekezdése módosítását kezdeményezi. Az indítvány a rektor, illetõleg a fõigazgató, az egyetemi és fõiskolai tanárok választásával, kinevezésével kapcsolatos véleménynyilvánítási lehetõségeket tartalmazó szabályokat módosítja. Az oktatási bizottság támogatja.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 89 igen szavazattal, 178 ellenszavazat, 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 151. pontban Orosz István a törvényjavaslat 40. § (3) bekezdésében a törvény 53. § (2) bekezdését kívánja módosítani és kiegészíteni, amelyet az oktatási bizottság nem támogat.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 33 igen, 204 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 59. pontjában Bihari Mihály a törvényjavaslatot új §- sal kívánja kiegészíteni, ami a törvényt új 55/A. §-sal egészítené ki. Ebben a kuratórium feladatait és ...

Megadom a szót Magyar Bálint miniszter úrnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage