Áder János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Ház! Arra kérném a tisztelt szocialista képviselõtársakat, hogy ne szedelõdzködjenek még, hallgassák meg azt, amit mondani kívánok. Ugyanis példátlan dolog történt néhány perccel ezelõtt a magyar parlamentben. Az alkotmány koncepciójának szavazására gondolok, ahol öt szavazattal, de nem kapta meg a szükséges többséget az alkotmány koncepciója. Önmagában ezt tekinthetnénk véletlen balesetnek is. Azonban - és mire jó a szavazógép: világosan lehet rögzíteni, és a szavazási jegyzõkönyvbõl világosan kiderül, hogy a kormány szocialista tagjai nem szavazták meg ezt az alkotmánykoncepciót. (Bekiabálás: Szégyen! Szégyen!) Ilyen értelemben új helyzet van annyiból, hogy hasadás van a kormányon belül, hiszen a kormány SZDSZ-es miniszterei megszavazták a koncepciót, a szocialista miniszterek és államtitkárok nem. (Közbeszólás: De igen! - És?)

Hasadás van az MSZP frakciója és a kormány között is (Közbeszólás: Semmi közöd hozzá!), hiszen az MSZP-frakció többsége megszavazta a koncepciót, míg a kormány tagjai nem. (Közbeszólás: Botrány!) Ha megnézzük a listát, világosan lehet látni azt, hogy kik voltak azok, akik tartózkódtak a kormány tagjai közül. Egyetlen MSZP-s miniszter és államtitkár sincs, aki igennel szavazott volna. Egyetlen ember van, Gál Zoltán, az elõterjesztõ, aki felelõs pozíciót tölt be az MSZP-ben, és megszavazta ezt a koncepciót. (Közbekiabálás: Képmutatás!) A tartózkodók között találjuk Baja Ferencnek a nevét, Kovács László nevét, Suchman Tamás nevét, Szabó György nevét, Szili Katalin nevét és Tóth András nevét. Voltak bátrabbak is, akik a lábukkal szavaztak: úgy, hogy elhagyták a termet. Gombot sem mertek megnyomni, majd utána visszajöttek, és utána tovább folytatták a szavazást: Kiss Péter, Lakos László és Nikolits István.

Azt gondolom, külön-külön ki kell emelnünk azt, hogy az igazságügy- miniszter úr, Vastagh Pál is tartózkodott. Azt gondolom, hogy a kormány szocialista miniszterei válasszal tartoznak: Miért, miért történt mindez? (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját. Közbekiabálás az ellenzék padsoraiban: Halljuk! Kiss Péter közbeszól: Mi az ügyrendi kérdés ebben?)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage