Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDNP): Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Demokrata Néppárt az elõttem közvetlenül szólóval ellentétesen úgy véli, hogy a Háznak együttesen mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ebbõl a helyzetbõl az Országgyûlés együttes erõvel kikeveredjék, és hogy az ország stabilitásának megõrzése érdekében is ez az alkotmányozási folyamat tovább folyjék. Úgy vélem (Taps a teremben.), abban mindannyian megegyezhetünk, hogy valóban példátlan az, ami most történt, és feltétlenül aggasztónak mondható. Hiszen a kormányprogramban elsõdleges célkitûzésként szerepelt az alkotmányozás, ezzel összhangban egy valamennyi frakcióra kiterjedõ megállapodás született arra vonatkozóan, hogy miként alkotmányozzon a Ház. A megállapodás folyamatosan érvényesült, e megállapodás érvényesülése nyomán megszületett egy alkotmánykoncepció. A továbbiakban is mindenben a megállapodás betartásával történt a módosító indítványok tárgyalása, és utána itt egy szavazásra került sor, és a szavazás során példátlan módon a kormánytagok - helyesebben a nagyobbik koalíciós partnerhez tartozó kormánytagok - szegték meg a megállapodást.

Tisztelt Képviselõtársaim! Az egész demokratikus átalakulás l989-tõl kezdve ilyen megállapodásokon nyugszik. Példátlan, hogy maga a stabilitásért leginkább felelõsséget viselõ kormány szegje meg az általa megkötött megállapodást. (Közbeszólás: Felelõtlenek!) Példátlan, tisztelt képviselõtársaim, és úgy vélem, hogy ebben a helyzetben minden frakciónak az a felelõssége, hogy túllendítsük magunkat ezen a kilátástalan helyzeten.

(18.50)

Ezért csatlakozom ahhoz, hogy a házbizottság azonnal üljön össze, és nyilvánvalóan elõ kell keríteni az Országgyûlés elnökét is, hogy részt vegyen ezen a házbizottsági ülésen. (Közbeszólás a jobb oldalon: A miniszterelnököt is meg kéne kérdezni.) Köszönöm szépen. (Taps a jobb és a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage