Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A parlamentáris demokrácia természetes velejárója a politikai pártok versenye és versengése. Azonban van egy terület, amely a mûködés alapvetõ kérdéseit érinti, és ez nevezetesen az alkotmány, ami magának a demokratikus mûködés rendszerét biztosítja, és ez az a kérdés, ahol a parlamenti politikai erõk, nagyon helyesen, mindenhol egyetértésre törekszenek.

Megítélésünk szerint a kormányzati többség, amely rendelkezik alkotmánymódosítási erõvel, tiszteletre méltó önmegtartóztatást mutatott akkor, amikor egy olyan alkotmányozási menetrendet alakított ki, amivel biztosította azokat a garanciális elemeket, ami egy széles körû parlamenti egyetértéstõl tette függõvé az alkotmányozás lépéseit. Tette ezt mindazok után, hogy hivatalba lépése után nem sokkal durván és egyoldalúan módosította az alkotmányt az önkormányzati választási rendszert megelõzõen.

Ezek után mi értékeltük és tiszteletre méltónak tartottuk önöknek azt a törekvését, ami az alkotmánykoncepciónál egy széles körû egyetértést biztosított, és úgy látjuk, hogy megkérdõjelezendõ, hogy ez a szándékuk önöknek õszinte volt. A Magyar Köztársaság kormányának programja úgy szól, hogy a kormány határozott törekvése, hogy Magyarországon megszilárduljon a demokratikus jogállam és tovább fejlõdjék a jogrend. Ennek érdekében új alkotmány megoldását kezdeményezi - hangsúlyozom, a kormány kezdeményezi - amely szilárd és ellentmondásokat kiküszöbölõ rendbe foglalja a lényegében már kialakult közjogi szerkezetet, megerõsíti a demokratikus jogrendet, garantálja a legszélesebb szabadságjogokat.

Tisztelt Képviselõtársaim! A mai ülésen azokat a javaslatokat, azokat a széles körû és ötpárti egyetértésen alapuló javaslatokat szavazták le önök, ami a teljes egyetértést tartalmazza. Megítélésünk szerint ez példátlan, és megkérdõjelezi szándékuk, illetve a kormányzó többség egy részének õszinteségét. Ezért a magunk részérõl a tisztázás érdekében csatlakozunk és támogatjuk a házbizottság mielõbbi összehívását. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage