Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A híradások szerint az IMF delegációja elégedetten távozott Budapestrõl. Bizonyára minden okuk megvolt rá, hiszen talán az õ elvárásaiknak meg fog felelni a Magyar Köztársaság szocialista-szabaddemokrata kormánya. De vajon mennyire lehetünk elégedettek mi itthoniak, és mennyire felel meg a magyar nemzet érdekeinek ez a jelenlegi kormányzó koalíció? Kinek a jövõjét építi, és milyen jövõt építenek önök, tisztelt képviselõtársaink?

Az elmúlt két esztendõ rövid ahhoz, hogy a kormány munkájának végleges értékelését adjuk, de ahhoz mindenféleképpen elegendõ, hogy a fõ tendenciákat érzékeljük. Ezek a folyamatok meghatározóak lesznek az elkövetkezendõ két esztendõben is. Alapvetõ mércének a Magyar Demokrata Fórum által megteremtett szociális piacgazdaságot, illetve annak továbbépítését tartjuk, ami a tartós növekedés és egyensúly mellett alapvetõ értékként kezeli a magántulajdon szabadságát, a piaci versenyt és a szociális biztonságot.

A jól mûködõ demokráciák gyakorlata - és ennek megfelelõen a mi szándékaink szerint is - a szociális piacgazdaság széles talapzatát és megújító forrását a növekvõ létszámú és gyarapodó középrétegek alkotják.

Éppen ezért szomorúan tapasztaljuk, hogy az 1994 óta tartó gazdaságpolitikának fõ vesztesei a középrétegek. Mind anyagi, mind pedig morális értelemben.

A kormány - meglátásunk szerint - rövid távú adóbeszedõ politikát folytat, ez jellemzõ rá, cselekedetei egyoldalúan korlátozó jellegûek, nem él a kétségtelenül több fáradságot igénylõ és hozzáértést kívánó forrásbõvítés lehetõségével. Ma az öncélú haszonmaximalizáló törekvésekkel szemben a kormány nem tud felmutatni és érvényesíteni nemzeti értékeket. A szocialista- szabaddemokrata kormány lépten-nyomon megsértette az elmúlt két évben az alkotmányt, hivatali ideje alatt, független nemzetközi értékelések alapján is, csökkent a gazdasági szabadság, és csökkent a sajtószabadság.

A sors fintora, hogy a szocialista többségû kormány számolja fel a kedvezményes privatizációs formákat, a kisbefektetõi részvényprogramot, a munkavállalói programot, az E-hitelt és a tulajdonhoz jutás legkülönbözõbb konstrukcióit, azaz az egyszerû emberek jövõbeli megerõsödésének a reményét is.

A piacképes vállalkozói réteg megerõsödését szolgálta volna meglátásunk szerint az elmaradt világkiállítás is. Ezzel szemben a kormány a készpénzes és az egyszerûsített privatizációval egyértelmûen kizárólag a kleptokrácia esélyeit növeli.

Véleményünk szerint a kormányzó erõk mind a mai napig nem tisztázták viszonyukat a magyar történelmi és kulturális hagyományokhoz, a magyar nemzet jövõképéhez. Nem ismerhettük meg, miként kezelik a magyar nemzet jövõjét.

Ez a kormány - meglátásunk szerint - nem rendelkezik jövõ- és társadalomképpel, azaz nem rendelkezik nemzeti stratégiával. Tapasztalataink szerint alapvetõen, kizárólagosan a hatalmának fenntartásán fáradozik. Politikájában nem a kisvállalkozások, a középosztály, a piacgazdasági rendszer továbbfejlesztésének és támogatásának a célját követte, hanem a kleptokrácia monopolpozíciónak fenntartását, a kiváltságok védelmét és a verseny korlátozását. Ma az üzleti haszonszerzés forrása a politikai kapcsolat, az ebbõl eredõ monopóliumok, a kiváltságok, azaz sok esetben a verseny kiiktatása és kizárása. Virágzik a politikai korrupció.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A mai javaslatcsomag, amirõl végszavazást fog itt a parlamentben tenni, ékes bizonyítéka annak, hogy mind a társadalom, mind a jövõ pusztítását szolgálják ezek az intézkedések. Elég ha a 10 000 kórházi ágy leépítésérõl beszélek, és az öregségi nyugdíjkorhatár emelésérõl.

Meglátásunk szerint önök a legkevesebb esetben és a legritkábban veszik figyelembe az ellenzék véleményét és javaslatait, és erõbõl politizálnak, nem egy esetben sokszor alkotmányos alapelveket is megsértve. Ezért tisztelettel kérjük, hogy ne érezzék magukat csalhatatlannak, hanem forduljanak néha az ellenzéki padsorok felé is, és az ott elhangzó véleményeket is vegyék figyelembe, nem az önök saját, hanem - esetlegesen - az ország érdeke és egy szebb jövõ reményében. Köszönöm a figyelmüket! (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage