Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ha a kormány kétéves mérlegét akarjuk megvonni ilyen röviden, akkor a leginkább kívánkozó megállapítás az, hogy sajnos a kormány kétéves tevékenysége oda vezetett, hogy tömeges elszegényedésrõl kell beszélni, az ország lakosságának mintegy a fele a létminimum közelében él.

Mi úgy látjuk, hogy ez nem gazdasági szükségszerûség, és akkor, amikor a gazdaságpolitikában az egyensúly javítása volt - és jelenleg is az - a prioritás, ebbõl nem kell, hogy következzen szükségszerûen ez a kialakult helyzet.

Ide kívánkozik még - ebben a rövid idõszakokban kiemelendõ - az, hogy egyre nagyobb a szakadék a társadalom és a jelenleg kormányzó koalíció között. Nem tudta megkötni a társadalmi-gazdasági megállapodást a kormány, a szakszervezetekkel egyre több feszültség jelentkezik, és ez ennek a két évnek az óriási ellentmondása, hogy akkor, amikor itt a parlamentben ilyen kétharmados többséggel tud a hatalom kormányozni, akkor a társadalomban ez a többség egyáltalán nem érzékelhetõ.

Ilyen körülmények között a Kereszténydemokrata Néppárt is úgy látja, hogy a kormány kétéves mérlege negatív, mindazon külsõ eredmények ellenére, mint az OECD-tagság, vagy most, az IMF-delegáció által kiadott vélemény.

Mi úgy gondoljuk, hogy az OECD-tagság, az IMF-fel való kapcsolat jó kapcsolat, egyáltalán nem azt jelenti, nem annak kell ebbõl következnie, hogy az országban ilyen helyzet alakuljon ki a ciklus közepén, mint amilyennek jelenleg tanúi vagyunk.

Ezért mi is úgy látjuk, hogy a kormánynak mielõbb új gazdaságpolitikát kell folytatnia, illetve minél hamarabb át kell adni a hatalmat. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage