Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR, belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Két év kormányzati munkájának értékelésére valóban nem alkalmas keret a napirend elõtti felszólalás intézménye, azonban két percben mégis reagálnom kell az elhangzottakra.

Nem hagyható figyelmen kívül a két év értékelésénél, és ha a gazdaságpolitikáról beszélünk csak, az a megbomlott egyensúlyi helyzet, és az ennek következményeként elõállt megalapozatlan növekedési ütem, amely azt kényszerítette ki a kormányból, illetve a kormánykoalícióból, hogy - annak ellenére, hogy ezek tudjuk, hogy népszerûtlen intézkedések, és tudjuk, hogy jelentõs presztízsveszteséget jelent -, mégis éppen a jövõ érdekében megtegyük azokat a szükséges lépéseket, amelyek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy az egyensúly helyreállítása irányába tegyünk lépéseket, és ezzel megalapozzuk egy, a gazdaságból táplálkozó és fenntartható gazdasági növekedés ütemét.

(13.50)

Tudjuk, hogy ezek nagyon fájdalmas intézkedések voltak, tudjuk hogy ezek nagyon sokakat érintettek hátrányosan, ugyanakkor azonban nekem is meggyõzõdésem, hogy ezek nem cserélhetõek fel arra az óhajsorozatra, amelyet az ellenzék az elmúlt két évben a parlamentben elõadott, és amelyet ha összeadok, abból nem jön ki semmilyen gazdaságpolitika, nem jön ki semmilyen irányítható ország, ez egy népszerûséghajhászó javaslatsorozat, amely nem áll össze egységes egésszé.

Természetesen az ellenzéknek nem kell a kormányzati felelõsséget viselnie, ezért tudomásul vesszük, hogy ezek a javaslatok valójában nem rakhatóak össze egy normális gazdaságpolitikáért, azt is tudjuk, hogy ezért a gazdaságpolitikáért a kormány és a kormánykoalíció kénytelen viselni a felelõsséget. A jövõ érdekében azonban ezt mindenképpen meg kellett tenni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage