Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! A viharkárokkal kapcsolatos támogatások ügye korábban szerepelt a parlament napirendjén, illetve a nyilvánosság elõtt is meglehetõsen nagy teret kapott ez a kérdéskör. Ezt a nagy nyilvánosságot számos félreértés kísérte, ezért én most ebben az ügyben szeretnék tulajdonképpen az Országgyûlés, és az Országgyûlésen keresztül az érintettek számára felvilágosítást adni.

A költségvetési törvény értelmében az ilyen jellegû ügyek finanszírozására, az ezzel kapcsolatos támogatásokra az Országgyûlés 500 millió forintot fordíthat, azonban éppen a korábban beadott kérelmek, illetve a korábbi viharkárok következményeként az elsõ félév során lényegében ez az összeg elfogyott. Ezzel kapcsolatban egyébként tételes tájékoztatást adtam a múlt héten a frakcióvezetõk számára.

Ugyanakkor a költségvetési törvény egy másik elõírása értelmében a kormány a tartaléknak csak 40 százalékát használhatja fel az elsõ félévben, a továbbiakról a második félévben, vagyis jelen esetben július 1-je után hozhat döntést. Nos, július 1-je elmúlt, így a kormány most már cselekvési helyzetben van.

(14.00)

Ugyanakkor a költségvetési törvény 6. számú melléklete értelmében az önkormányzatoknak be kell nyújtaniuk - az egyébként számításokkal jól alátámasztott - igényüket, ennek a benyújtásához a Belügyminisztérium a Tákiszokon keresztül számukra minden segítséget megad, és az ilyen módon elbírált kérelmek odaítélésérõl dönt a kormány ezekben az esetekben, tekintettel arra, hogy itt nagyon sokszor emberi sorsokról van szó, természetesen soron kívüli elbírálás után.

Jelen esetben a legutóbbi viharkárokat illetõen 28 millió forint azonnali odaítélésérõl történt meg az érintett önkormányzatok lakossága részére az azonnali károk elhárítása a lakhatás feltételeinek a megteremtése érdekében.

Ezt a pénzt az önkormányzatok már megkapták, jelenleg folyik a károknak a felmérése, ami ma már látható. Figyelemmel a májusban történt vízkárokra is, azaz, hogy a korábbi vis major keretet mintegy 4-600 millió forinttal ki kell majd egészíteni. Körülbelül ez az az összeg, amelyet az önkormányzatok a tételesen beadott és elbírált igényeik alapján a jövõben meg fognak szabni.

Így tehát mind az önkormányzatok, mind a lakosság számíthat arra, hogy az elengedhetetlenül szükséges támogatásokat, éppen azért, mert itt olyan károkról van szó, amelyekkel elõre kalkulálni nem lehetett, a költségvetési törvényben foglaltaknak megfelelõen - egy kormányzati döntéssel - az elkövetkezendõ idõszakban minden esetben meg fogják kapni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage