Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! A hétfõi lapjelentések szerint az országban jó néhány helyen - többek között Somogy megyében is -, a kenyér kilónkénti ára átlépte a bûvös, pszichikainak is tekinthetõ száz forintos határt. Önmagában ezen nem kell csodálkoznunk, hiszen egy piacgazdaságban a kereslet-kínálat határozza meg alapvetõen egy-egy termék árát. Persze tudjuk jól, hogy ezen kívül még jó néhány más tényezõ is befolyásolja egy-egy terméknek a végsõ fogyasztói árát. Én ilyen tényezõnek tekintem azt is, hogy a gazdaságpolitika alakítói milyen kijelentéseket, milyen nyilatkozatokat tesznek.

Nos, miniszter úr, én kezemben tartom az ön egyik egy hónappal ezelõtti nyilatkozatát, ahol ön olcsó kenyérre számított. Az is a cikk címe, hogy "Olcsó kenyérre számít a miniszter". Ebben a cikkben ön elmondja, hogy nem várja a kenyér árának drágulását, sõt, idézem: "lehetõség van arra, hogy augusztus hónapban a kenyér ára csökkenjen is".

Tisztelt Miniszter Úr! Nem tudom, mire alapozta a kijelentését, hiszen ennek jó néhány olyan ágazati szakember véleménye ellentmondott, ami ezen hónap közben megjelent, többek között a Sütõipari Egyesülés mondja, hogy 15 százalékos kenyéráremelésre volna szükség. Tudjuk azt, hogy nagymértékben drágultak az energiák, amelyek a kenyér árát is befolyásolják, többek között a pékek mondják azt, hogy 20 százalékkal kellene drágítani a kenyér árát és így tovább és így tovább.

Kérdezem tehát öntõl, tisztelt miniszter úr, mire alapozta azt a véleményét, hogy a kenyér ára olcsóbb lesz és nem fog emelkedni. Másrészt igaz-e az, a mai sajtóban megjelent híresztelés, miszerint a minisztérium tervezi, hogy áfamentessé kívánja - persze a kormányon és a parlamenten keresztül - tenni a kenyér árát, ezáltal kíván valamilyen árcsökkentést elérni. Ezekre a kérdésekre várom az ön válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage