Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Körülbelül egy hónappal ezelõtt a búza árának mértéktelen emelkedéséért kritizálták a földmûvelésügyi minisztert és a földmûvelésügyi kormányzatot, és én ennek kapcsán mondtam el, hogy a búza ára csökkenni fog aratáskor, és elképzelhetõnek tartom, hogy a búza árának csökkenése esetleg a kenyér árának a csökkentését is hozza magával. Tehát akkori kenyér-áremelési várakozásokat nem lehetett a búza áremelkedésével összehozni.

Tisztelt Képviselõ Úr! A következõkre alapoztam ezt a kijelentésemet: ez év januárjában és februárjában a búza ára kb. 19-22 Ft volt kilogrammonként. A búza ára május- június hónapra kb. 22-24 forintra emelkedett kilónként, és ez év júliusában és augusztusában - úgy, ahogy azt én egy hónappal ezelõtt számítottam -, az elõzõ hónapokhoz viszonyítva, csökkent a búza ára. Körülbelül 18-22 Ft a termelõi ára kilónként. Igenis elképzelhetõnek tartottam, lehetségesnek tartottam, hogyha csökken itthon a búza ára, csökken itthon a búza termelõi ára, akkor logikus lenne, hogy ezt kövesse a kenyér árának a változása is.

Másrészt szeretném elmondani, hogy lényeges változás következett be a búza termelõi árában. Tavaly augusztusban kb. 11 Ft volt kilónként, és ez májusra- júniusra fölment 24-re. Számtalan kérdés hangzott el azzal kapcsolatban, hogy ki tette ezt zsebre. Most augusztusban 18-22 Ft várható, és én arra számítok, hogy jövõ májusban-júniusban nem fog 24-26 Ft/kg fölé emelkedni. Ezt arra alapozom, hogy a kivitelt keményen korlátoztuk a hazai ellátás érdekében, a hazai árak biztonsága érdekében. Gabonából eddig mindössze felét engedtük exportálni a tavalyi mennyiségnek, és én arra számítok - a kedvezõ idõjárás miatt -, hogy kukoricából jobb termés lesz, tehát kevesebb búzát fognak a termelõk felhasználni takarmányozási célra. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)

Köszönöm szépen.

(14.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage