Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõ Úr! Köszönöm a rendkívül korrekt és tárgyszerû kérdését. Ön a szabadon választott parlamentek örökzöld problémáját hozta ismételten szóba a Ház elõtt.

Ön is nagyon jól ismeri, és hasonlóképpen tudom én is azt, hogy az Országgyûlésnek óriási mennyiségû jogalkotási, törvényalkotási feladattal kell megbirkóznia.

1995-ben az Országgyûlés 126 törvényt és törvénymódosítást fogadott el, amely kétharmad részében új és viszonylag nagy terjedelmû szabályozást tartalmazott.

Nyilvánvaló, hogy a kormányzati oldalon az elõkészítés, az egyeztetés, hasonlóképpen feszített munkatempót igényel. Az ezzel kapcsolatos kritikáját természetesen el kell hogy fogadjam. A kormány is idõnként át kell, hogy csoportosítsa jogalkotási programját, mint ahogy azt tette az esztendõ ennek a félévnek a középsõ idõszakában is.

Ugyanakkor nagyon határozottan és céltudatosan formáljuk ezeket a terveket. Hiszen például a jogharmonizáció tekintetében valamennyi 1995-ben tervezett, azaz tizenöt új, nagy terjedelmû törvény elfogadására sor került.

Természetesen ebben a feltorlódásban idõnként az is közrejátszik, hogy a parlamenti szakaszban is az ütem - a törvényjavaslatok vitájának és elfogadásának üteme - lelassul, különbözõ okok miatt feltorlódik, és ez visszahathat a törvényalkotási folyamat egészére.

Ami a kormányzati oldalt illeti, ígérem önnek, képviselõ úr, hogy magam is azt szorgalmazom, hogy idõben kerüljenek a képviselõház asztalára a törvények.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage