Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Valóban súlyos helyzetben, sõt rendkívül súlyos helyzetben van a Hódmezõvásárhelytõl 12 kilométerre fekvõ kútvölgyi szociális otthon.

Sajnos, majdnem minden megyében mûködik két-három, a kútvölgyi intézményhez hasonló mûszaki állapotú szociális intézmény, amelyet szanálni kellene vagy teljes rekonstrukcióval kellene a feladatra alkalmassá tenni.

A fenntartó önkormányzatok a szociális intézményeket, sajnos - és ez is tény -, gyakran lepusztult, alkalmatlan épületekben helyezik el. Elmulasztják a folyamatos karbantartásukat, s amikor az ott folyó ellátás válságba kerül, akkor a kormányzattól várják a megoldást.

Nyolc évvel ezelõtt a kútvölgyi szociális otthont is egy megszûnt szülõotthon helyén, lényegében alkalmatlan épületbe telepítették anélkül, hogy olyan alapvetõ feltételeket biztosítottak volna, mint a speciális feladatellátással járó nagyobb mennyiségû szennyvíz elvezetése a talajból.

Azzal természetesen egyetértek, hogy ennek és az ehhez hasonló helyzetû szociális intézményeknek a gondját meg kell oldani, de nem gondolom, hogy ez pusztán csak a kormánynak vagy a népjóléti tárcának lenne a feladata és felelõssége.

Mindemellett a Népjóléti Minisztérium, tisztelt Ház, kezdeményezni fogja, hogy 1997-tõl kezdõdõen a fejezetkezelési költségvetésben álljon rendelkezésre egy 2 milliárd forintos keretösszeg, amely a kútvölgyi és a hozzá hasonló krízishelyzetbe került szociális intézmények részére segítséget biztosíthat.

Minden megyében fel kívánjuk mérni a legrosszabb mûszaki állapotú épületeket, és tervszerû rekonstrukciós programmal évi 6-8 intézmény felújítását szeretnénk megszervezni - természetesen a fenntartókkal együttmûködve.

Õszintén remélem, hogy a tisztelt Ház a költségvetés tárgyalása során ezt az elképzelést támogatni fogja. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage